Search by category:
Egyéb kategória

A belügyminiszter elképzelhetőnek tartja a fegyvertartás szigorítását

A belügyminiszter elképzelhetőnek tartja a fegyvertartás szigorítását

Kulcsár Péter

2023. 12. 22., p – 15:04

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter azt mondta, elképzelhetőnek tartja a legálisan tartott fegyverekre vonatkozó előírások szigorítását. Úgy véli, az iskolafenntartókkal is egyeztetni kell a gyerekek védelméről. Ezt a csütörtöki prágai lövöldözés kapcsán jelentette ki a belügyi tárca vezetője.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy beszéljünk a fegyvertartás szabályozásának szigorításáról, hiszen kiderült, ahogyan világszerte, úgy Szlovákiában is megváltozott a biztonsági helyzet, már nem olyan, mint öt évvel ezelőtt volt” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette azonban, hogy még a legkiválóbb jogszabály sem nyújt védelmet egy mentálisan zavart emberrel szemben, mint azt a prágai eset is mutatja.

Šutaj Eštok úgy látja, az iskolában is lehet tenni az ilyen tragédiák megelőzéséért. Az iskolafenntartókkal is beszélni kell a diákok védelemről, azt azonban nem szeretné, ha az iskolák olyan „fegyverrel őrzött erődítményekké” válnának, mint amilyenek az amerikai iskolák.

A miniszter elmondta, a prágai tragédia után biztonsági intézkedéseket vezetett be a rendőrség. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban fenyegető e-mailek érkeztek egyes szlovákiai iskolákba is, az üggyel a rendőrség is foglalkozott, és Besztercebányán sikerült megtalálni egy gyanúsítottat, aki beismerő vallomást tett.

Az októberi adatok szerint Szlovákiában közel 153 ezer fegyvertartási engedély van érvényben, és több mint 433 ezer legálisan tartott lőfegyvert tartanak nyilván.

Read More

Post Comment