Search by category:
Egyéb kategória

Törökországban csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolata miatt

Törökországban csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolata miatt

Kulcsár Péter

2023. 12. 30., szo – 11:02

A török hatóságok 189 embert vettek őrizetbe szombaton az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel való feltételezett kapcsolata miatt egy 37 tartományra kiterjedő, összehangolt műveletben – jelentette be Ali Yerlikaya belügyminiszer.

Az őrizetbe vettek állampolgárságáról nem osztottak meg információt.

Az Iszlám Állam terjeszkedése során 2014-ben már Irak és Szíria harmadát tartotta ellenőrzése alatt, és ugyan az elmúlt években jelentősen sikerült visszaszorítani őket egy minimális területre, fegyvereseinek támadásai azóta is rendszeresek.

2017. január 1-jén 39-en haltak meg egy isztambuli éjszakai klubot ért támadásban, amelyet a dzsihadisták számlájára írtak a hatóságok.

Törökországban azután kezdték el fokozni az Iszlám Állam – és az Ankara által szintén terroristának tekintett, de a dzsihadistákkal ellenséges kurd lázadó fegyveresek – elleni műveleteket, hogy gyaníthatóan az utóbbiak október 1-jén pokolgépet robbantottak Ankarában, kormányzati épületek közelében.

Pénteken 29, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel feltehetően kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen készültek terrortámadásokat végrehajtani Törökországban.

Read More

Post Comment