Search by category:
Egyéb kategória

A Slovensko helyesli, hogy az államfő megvétózta a hatásköri törvényt

A Slovensko helyesli, hogy az államfő megvétózta a hatásköri törvényt

Kulcsár Péter

2024. 01. 03., sze – 14:24

A Slovensko mozgalom helyesli, hogy Zuzana Čaputová államfő egyetértett a mozgalom kifogásaival és megvétózta a hatásköri törvényt, emellett nemcsak a törvény egyes rendelkezéseit, hanem parlamenti elfogadásának módját is bírálja.

„Elsősorban azt üdvözlöm, hogy az államfő egyetért a mi kifogásainkkal, hogy elfogadhatatlan, törvénysértő és visszamenőleges hatálya miatt feltehetően alkotmánysértő is az a módszer, ahogyan a kormánykoalíció likvidálni akarja a számára és az oligarchái számára kellemetlen állami hivatali vezetőket, és durva módon megsérti ezeknek az intézményeknek a függetlenségüket” – jelentette ki Marek Krajčí, a Slovensko képviselője.

A mozgalom szerint logikus lépés a gyorsított eljárás szabályait is megsértve elfogadott törvény vétózása. Ugyanakkor emlékeztet, hogy a decemberben megtárgyalt 15 törvényjavaslatból nagyjából tízet így fogadtak el, ezért az államfő „egyelőre alapgázon járatja magát” a vétózáskor.

Zuzana Čaputová államfő megvétózta az ún. hatásköri törvényt és újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe. A törvénymódosítás tartalmazza az új, idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozását is január 1-jétől.

Read More

Post Comment