Search by category:
Egyéb kategória

Danko nem vár Pellegrinire, aláírásokat gyűjt az elnökjelöltséghez

Danko nem vár Pellegrinire, aláírásokat gyűjt az elnökjelöltséghez

Mészáros Richárd

2024. 01. 04., cs – 10:26

Andrej Danko, az SNS elnöke beismerte, aláírásokat gyűjt a köztársaságielnök-választáson való induláshoz. Peter Pellegrini (Hlas) házelnököt időhúzással vádolja.

Az SNS elnöke a Pluska műsorának vendége volt, ahol beismerte, aláírásokat gyűjt az elnökválasztáson történő indulásához. „Tíz nap alatt tízezer aláírást gyűjtöttünk” – mondta. „Csak felkészülök a lehetőségekre. Ez nem jelenti azt, hogy döntöttünk” – tette hozzá.

„Nem gondoltam volna, hogy 10–12 nap alatt tízezer aláírást sikerül összegyűjtenünk” – jelentette ki. „Nekem már mindegy, hogy Pellegrini mit csinál. De ha így indul az elnökválasztáson, veszít Ivan Korčokkal szemben. Ez pedig az ő felelőssége. Húzza az időt, és nem mondja ki egyértelműen, mit akar” – bírálta koalíciós partnerét.

Mint mondta, az aláírásgyűjtés révén jobb feltételek mellett ülhet egy tárgyalóasztalhoz Pellegrinivel, de Štefan Harabinnal is. Elképzelhetőnek tartja, hogy végül mégis jelölteti magát, az erről szóló következő lépésről még januárban tájékoztat.

Szerinte az SNS választóinak többsége a szavazatát inkább Štefan Harabinnak, mint Pellegrininek adná. „Ez az, amit Pellegrini nem ért. Túl liberális. Baráti kezet nyújtottam neki, de ő visszautasította. Hogy ezután mi lesz, az az ő dolga” – mondta Danko a JOJ 24-nek.

Ha Pellegrini sokáig húzza az időt, Danko „saját kezébe veszi az irányítást”. 

Szerinte a választóknak mindent tudniuk kellene a jelöltekről. „Beleértve az irányultságát, a modorát, a viselkedését és pénzügyi helyzetét. A jelölteknek nem csak arra kell felkészülnie, hogy szépen tudjon mosolyogni vagy tudjon németül, oroszul vagy angolul. Beszélnie kell arról, hogy hány gyereke van, kit szeret, kivel él együtt, miből finanszírozza a kampányát. Ezután az emberek választanak” – fűzte hozzá.

Eddig Ján Kubiš és Ivan Korčok volt külügyminiszterek, Beáta Janočková, a Kirekesztett Szülők Jogaiért Kezdeményezés alapítója és Marta Čurajová jelentette be hivatalosan az indulását. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség párt elnöke is elindul az elnöki posztért.

Felmerült, hogy indul Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök hivatalosan még nem erősítette meg, hogy indul a választáson.

Az államfőválasztást 2024-ben tartják. Zuzana Čaputová megbízatási ideje 2024. június 15-én telik le. Čaputová már bejelentette, hogy nem pályázik újra a posztra.

(Aktuality)

Read More

Post Comment