Search by category:
Egyéb kategória

Korda György 85 éves lett

Korda György 85 éves lett

Juhász Katalin

2024. 01. 04., cs – 09:02

Ma ünnepli 85. születésnapját Korda György magyar táncdalénekes, aki a hatvanas évek elején már az ország egyik legnépszerűbb énekese volt, de a mai celebvilágban is megtalálja helyét, és tömegek járnak a koncertjeire.

A Korda-slágereket az is ismeri, aki ezt nem is tudja magáról. Volt idő, amikor állandóan ezeket hallhattuk a rádióban, tévében. A táncdalfesztiválokon több alkalommal nyert előadói, valamint közönségdíjat. Minden lemeze aranylemez lett, már 1990-ben gyémántlemezt kapott a kétmilliomodik eladott album után, 2004-ben pedig a négymilliomodik után kapott platinalemezt. A nyolcvanas évek eleje óta feleségével, Balázs Klárival – aki korábban zenekarának vokalistája volt – lép fel. Első közös lemezük, a Forró éjszakák 1986-ban jelent meg.

Klein György néven született 1939-bent Budapesten. Vegyipari technikumot végzett, az érettségi után – édesapja javaslatára már Korda Györgyként – a Színház- és Filmművészeti Főiskolán próbálkozott, de a harmadik rostán kiesett. Ezután a Budafoki úti Kábel- és Sodronykötélgyárban dolgozott, szülei pedig beíratták a korszak egyik legismertebb énektanárához, Vécsey Ernőhöz.

Először 1958-ban lépett színpadra, ezt követően gyorsan ívelt felfelé a pályája, rendszeresen szerepelt többek közt a budapesti Moulin Rouge-ban. Első országos sikerét 1960-ban Nádas Gábor–Fülöp Kálmán Szeretni kell című dalával aratta, ezt követően gyorsan ívelt felfelé a pályája. A magyar emigráció körében is rendkívül népszerű, többtucatszor hívták vissza Amerikába, Kanadába és Ausztráliába. A Reptér a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem hivatalos himnusza lett, 2021-ben Ferihegyen forgatták a negyvenéves sláger új videóklipjét.

Kártyaszenvedélye legendás, ő a póker egyik legismertebb magyarországi arca, a kétezres évek eleje óta a Sport Tv kommentátora. A legendássá vált, szenvedélyes és szórakoztató közvetítéseknek hála sokan az ő hatására kezdtek el pókerezni. 2006-ban a Sportcsillagok Gálaestjén különdíjat kapott mint a póker televíziós szakkommentátora. 

Read More

Post Comment