Search by category:
Egyéb kategória

Megelőzte a Disney-t a Universal Pictures

Megelőzte a Disney-t a Universal Pictures

Havran Kati

2024. 01. 04., cs – 12:20

Legalábbis az évi bevételt illetően, márpedig 2015 óta minden évben Disney-filmekre költöttek világszerte a nézők a legtöbbet a jegypénztárakban.

24 filmet mutatott be a Universal Pictures 2023-ban, melyek összesen 4,9 milliárd dollárnyi bevételt generáltak. A három film, melyből a vállalat legnagyobb bevétele folyt be, a Super Mario Bros. című animációs kalandvígjáték, Christopher Nolan J. Robert Oppenheimer fizikusról szóló életrajzi drámája, az Oppenheimer és a M3GAN című horrorfilm.

A második helyre csúszott Disney összbevétele 4,8 milliárd dollár volt, ezt a tavaly bemutatott 17 film generálta – ami azt jelenti, hogy a vállalat jóval kevesebb produkciót mutatott be, mint a Universal. A Disney legsikeresebb filmjei között szerepel a Marvel Studios szuperhőssorozatának, A galaxis őrzőinek harmadik része, a Harrison Ford főszereplésével készült Indiana Jones és a sors tárcsája, illetve A kis hableány című fantasy. Bár a két filmvállalat fej fej mellett haladt a legmagasabb jegybevételért folyó versenyben 4,9 és 4,8 milliárddal, tény, a Disney tavalyi produkciói nem hoztak akkora nyereséget, mint amilyet szoktak. Emellett a Disney-filmek gyártása a legdrágább, általában 200 és 250 millió dollárba kerül egy-egy produkció elkészítése.

Első alkalommal történik meg, hogy nem szerepel Disney-produkció a három legmagasabb bevételt generáló film listáján. Az első helyen egy Warner Bros. produkció áll: a Barbie 1,4 milliárd dollárt ért el. A második és a harmadik helyet a Universal zsebelte be a Super Marióval (1,3 milliárd dollár) és az Oppenheimerrel (950 millió dollár).

Míg a Universal és a Disneyközött szoros küzdelem folyt a legnagyobb összbevételt produkáló vállalat címéért, a többieket messze lekörözték: a harmadik Warner Bros. „csupán” 3,84 milliárd dolláros bevételt tudhat magáénak 2023-ban, a Barbie után a két legsikeresebb produkciója az Az apáca II. című horrorfilm és a csupán karácsony előtt debütáló Wonka. A Sony és a Paramount is körülbelül 2 milliárd dollárt produkált.

Read More

Post Comment