Search by category:
Egyéb kategória

A japán külügyminiszter megerősítette Ukrajna támogatását

A japán külügyminiszter megerősítette Ukrajna támogatását

Kulcsár Péter

2024. 01. 07., v – 09:28

Kamikava Jóko japán külügyminiszter vasárnap Ukrajnába utazott, hogy találkozzon kollégájával, Dmitro Kulebával, és biztosítsa őt Tokió további támogatásáról – közölte a japán külügyminisztérium.

Ezt a látogatást eredetileg nem jelentették be Kamikava pénteken megkezdett kéthetes körútjának hivatalos programjában, amelynek keretében Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat.

A közlemény szerint a politikus látogatása során megismétli, hogy változatlan Japán következetes politikája Ukrajna támogatására, még a jelenlegi „súlyos nemzetközi helyzet ellenére is”.

A külügyi tájékoztatás szerint a tokiói diplomácia vezetője tájékoztatja az ukrán felet azoknak a segélyprojekteknek a részleteiről, amelyeket Japán Kijevnek javasol. Februárban Tokióban konferenciát rendeznek Ukrajna gazdasági újjáépítésének előmozdítására, amelyen Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is részt kíván venni.

Kamikava konzultál majd az ukrán féllel a konferencia részletes programjáról, és részt vesz „a téli segélyezéshez szükséges nagyméretű elektromos berendezések átadási ünnepségén” – írta a tárca.

Tokió 2022 eleje óta határozottan elítéli Oroszország ukrajnai támadását, és részt vesz a Moszkva elleni nemzetközi szankciókban.

Read More

Post Comment