Search by category:
Egyéb kategória

Bangladesben az ellenzék bojkottja közepette szavaznak az új parlament összetételéről

Bangladesben az ellenzék bojkottja közepette szavaznak az új parlament összetételéről

Kulcsár Péter

2024. 01. 07., v – 09:27

Bangladesben megnyíltak a szavazóhelyiségek az ország vasárnapi parlamenti választásán, annak ellenére, hogy a fő ellenzéki párt bojkottálja azt.

A Haleda Zia vezette Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) és jobboldali szövetségesei bojkottálják a választást, attól tartva, hogy a szavazást manipulálják. Az ellenzék Sejk Vazed Haszina miniszterelnök lemondását és egy párton kívüli ügyvivő kormányzat felállítását követeli a választások hitelességének biztosítása érdekében.

A BNP a hétvégére országos általános sztrájkot hirdetett, és felszólította az embereket, hogy ne menjenek el szavazni.

Kazi Habibul Aval választási főbiztos felszólította a választókat, hogy teljesítsék állampolgári kötelességüket, és adják le voksukat.

Aval a nemzethez intézett televíziós beszédében órákkal a választások kezdetet előtt hangoztatta: „Sajnálatos, nem mondhatjuk, hogy nem történnek erőszakos és szabotázs jellegű incidensek. Emberek halnak meg és sérülnek meg, miközben az állam tulajdonát megrongálják. Ártatlan gyermekek és nők halnak meg tragikus módon a férfiakkal együtt”.

Négy ember meghalt, miután pénteken felgyújtottak egy személyvonatot Dakkában, szombaton pedig több mint egy tucat szavazóhelyiségben keletkezett tűz.

A hatóságok több mint 800 ezer biztonsági alkalmazottat vetettek be a rend fenntartására a választások alatt.

A választópolgárok 299 parlamenti képviselői helyre adják le szavazataikat, a választási iroda szerint 1970 párthoz kötődő és független jelölt indul a tisztségért. Mintegy 120 millió ember jogosult szavazni, az eredmények hétfőn várhatóak.

Read More

Post Comment