Search by category:
Egyéb kategória

Így néz ki az idei filmnaptárunk

Így néz ki az idei filmnaptárunk

Havran Kati

2024. 01. 07., v – 09:19

Bár a színészsztrájk jócskán fékezte a 2023-as filmgyártást, ez nem látszik meg a mozik kínálatán. Sőt, jó pár korábbra tervezett, a sztrájk miatt halasztott premiert is bepótolhatunk idén. 2024 bővelkedik folytatásokban és előzménytörténetekben, és néhány ígéretes eredetiforgatókönyvet is tartogat számunkra. A nemzetközifilmipar érdekességei következnek.

Zenés biográfiák

Nem újdonság, hogy az utóbbi években hódítanak a népszerű előadókról szóló életrajzi produkciók: a kérdés csupán az, melyik filmstúdió szerzi meg hamarabb egy-egy zenész dalainak használati jogait és csikarja ki – jó esetben – a család beleegyezését. Aztán már csak egy neves rendezőt kell leakasztani, és nem elszúrni a forgatókönyvet – mivel a sztár rajongótábora adott, a közönség biztosítva van. Az idei felhozatal izgalmasnak ígérkezik, mivel olyan előadókról készülnek filmek, akik élettörténetét jól ismeri a nagyközönség, sőt, ennek az élettörténetnek legendás néhány kulcsmozzanata – vagy épp találgatás övezi.

A szerelmesek napjára, azaz február 14-re tűzték ki a Bob Marley: One Love világpremierjét (a filmet nálunk egy nappal később, február 15-én kezdik vetíteni). A reggae-ikon életét először viszik vászonra, a legendás zenészt Kingsley Ben-Adir alakítja, feleségét, Ritát pedig Lashana Lynch játssza. A rendezést pedig az a Reinaldo Marcus Green vállalta magára, akinek a Richard király fűződik a nevéhez.

Egy másik, szintén tragikusan fiatalon elhunyt előadó történetét is felidézhetjük idén: a Back to Black című produkció Amy Winehouse életét filmesíti meg. A cím az énekesnő második, 2006-os albumára utal, a rendező pedig Sam Taylor-Johnson, aki A szürke ötven árnyalatát is jegyzi. A zenés életrajzi alkotás különlegessége a készítők ígérete szerint az lesz, hogy Amy élettörténetét az énekesnő szemszögéből követhetjük nyomon – hogy ez pontosan mit takar, az májusban derül ki, a hazai mozikban 16-án vetítik először a produkciót.

A biztos folytatások

A jövő évi filmbemutatók között számos olyan produkció szerepel, melyet a filmkészítők a színészsztrájk miatt voltak kénytelenek elhalasztani. Ezek közül a legnagyobb várakozás kétségkívül a Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével, Denis Villeneuve rendezésében készült Dűne második részét övezi, mellyel befejeződik Frank Herbert kultikus sci-fi regényének megfilmesítése. Villeneuve Második rész című eposzát február 29-től vetítik a mozik.

Ridley Scott Gladiátora is folytatást kap idén. A történelmi produkcióban Russell Crowe helyett Paul Mescal játssza a főhőst, Commodus császár unokaöccsét. A filmet, melynek eredetileg szintén tavaly tervezték a bemutatóját, a tervek szerint november 21-től láthatjuk majd a mozikban.

Erre a folytatástörténetre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni: a sajátos kézjegyéről, gótikus elemekkel átszőtt stílusáról ismert Tim Burton saját filmjéhez, mégpedig egy korai klasszikusához készít második részt. A Beetlejuice – Kísértethistória című furcsa rémmese 1988-ban készült Geena Davis, Alec Baldwin és Michael Keaton főszereplésével – utóbbi a legendás főszereplőt, egy bolondos kísértetet játszik benne. A történet később rajzfilmhez nyújtott alapot, most pedig elkészül a filmes folytatás is. A történetről egyelőre nem tudunk sokat, annyi bizonyos, hogy Michael Keaton szellemként tér vissza, de Winona Ryder és Catherine O’Hara is ismét feltűnnek, akikhez Jenna Ortega csatlakozik majd. A filmet szeptembertől láthatjuk.

Családi filmek

Természetesen a gyerekközönséget megcélzó filmgyártók is előszeretettel készítenek folytatásokat, abban bízva, hogy a szülők szívesebben ültetik be csemetéiket a moziba az ismert mesehősökre. A sokak által kedvelt, kissé léha, a saját maga módján leleményes állatka főszereplésével készült Kungfu Panda is folytatást kap. A franchise a negyedik részt készíti, mely reméljük, megközelíti az előzők színvonalát (a bemutatót március 7-re tűzték ki). A 2024-es családi filmek között látható majd a Pixar készítette Agymanók 2. is, a 2015-ös történet folytatásaként.

Bár sokak szerint leáldozóban van a szuperhősök csillaga, a filmstúdiók számára még mindig jó kis bevételt generál egy-egy szuperhős karakterével fémjelzett produkció. A Deadpool 3 premierjét szintén a hollywoodi sztrájk miatt csúsztatták el 2024 nyarára, nálunk július 25-tól látható majd. A Shawn Levy rendezte akcióvígjátékban Emma Corrin, Morena Baccarin, Ryan Reynolds és Hugh Jackman játszanak. A Marvel stúdió egy eredettörténettel rukkol elő ebben az évben: a Madame Web című produkció egy hősnő születését meséli el. A főszerepet Dakota Johnson játssza, a filmet már február 15-én megnézhetjük.

Aki kedveli képregényhős macskát, az bizakodhat, hogy az idén érkező Garfield-animáció jobbra sikeredik a pár évvel ezelőtti élő szereplős változattól. A produkciót Mark Dindal rendezi, akitől a Csodacsibét és az Eszeveszett birodalmat láthattuk. A kórosan lusta, magát folyton degeszre evő vörös cica történetét május 23-tól vetítik a mozik.

Ígéretes produkciók

Az idei filmkínálatban szerepel Matthew Vaughn rendező Argylle: A szuperkém című akcióvígjátéka is, melyet már a jövő hónap elején megnézhetünk. Főszereplője egy bestseller kémregénysorozat szerzője (akit Bryce Dallas Howard alakít), akitől valójában távol áll az a világ, melyről köteteiben ír – mindaddig, amíg nem kezd elmosódni a való világ és a fantázia közötti határvonal. Matthew Vaughneddig is remekül készített humorral telepakolt kémsztorikat (az ő nevéhez fűződnek a Kingsman-filmek), szóval hagyjuk magunkat meglepni. Pluszcsalogató a filmhez, hogy a háromszoros Grammy-díjas Dua Lipais szerepel benne. Az énekesnő tavaly Greta Gerwig Barbie-jában tűnt fel egy kisebb szerepben (a hableány-Barbie karaktereként), úgy tűnik, ez lesz az első komoly színészi szerepe.

Eközben a Barbie-film Kenje, Ryan Gosling egy akcióvígjátékban tér vissza a mozivászonra. A május 2-án debütáló A kaszkadőr című film forgatókönyve az 1980-as években futó, azonos nevű sorozatból indul ki. A kaszkadőr karakterét alakító Gosling mellett Emily Blunt játszik főszerepet, aki a kaszkadőr rendezőjét és egyben exbarátnőjét alakítja.

Luca Guadagnino olasz filmrendező, akitől egyebek mellett a Szólíts a neveden című remekművet láthattuk, ezúttal egy sztárokkal teli szerelmi történetet rendez. A Challengers című teniszdrámát Zendaya és Josh O’Connor főszereplésével április 25-től láthatja a közönség.

Read More

Post Comment