Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ-szakértők: meg kell büntetni az október 7-i Hamász-támadás során elkövetett nemi erőszakcselekmények felelőseit

ENSZ-szakértők: meg kell büntetni az október 7-i Hamász-támadás során elkövetett nemi erőszakcselekmények felelőseit

Mészáros Richárd

2024. 01. 08., h – 18:26

ENSZ-szakértők hétfőn kijelentették, hogy felelősségre kell vonni azokat, akik civilek ellen nemi erőszakcselekményeket követtek el a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i izraeli támadása során, mert tetteik kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Az izraeli hatóságok már hosszú ideje vizsgálják az ország történetében legvéresebbnek tartott támadás során elkövetett szexuális bűncselekményeket, köztük az erőszakot és a csonkítást. A Hamász tagadja, hogy fegyveresei elkövettek ilyeneket.

„Különösen szívszorító a nemi erőszak bejelentett eseteire vonatkozó bizonyítékok növekvő sokasága” – jelentette ki hétfőn a világszervezet által felkért két független szakember. Alice Jill Edwards és Morris Tidball-Binz szexuális kínzást is emlegetett.

„Ezek a cselekmények a nemzetközi jog súlyos, háborús bűncselekményekkel felérő megsértését jelentik, vagyis, tekintettel az áldozatok számára és a támadások előre megfontolt és tervezett voltára, akár emberiesség elleni bűncselekményeknek is minősülhetnek” – húzták alá a szakemberek.

Izrael korábban bírálta a világszervezetet, amiért véleménye szerint nem fordít nagyobb figyelmet az effajta bűncselekmények kivizsgálására.

A két szakértő elmondta, hogy az ügyben felvették a kapcsolatot az izraeli kormánnyal és a Hamász-hatóságokkal is, együttműködést sürgetve a vizsgálatban.

Read More

Post Comment