Search by category:
Egyéb kategória

Folytatja a parlament a Btk. módosításának megvitatását

Folytatja a parlament a Btk. módosításának megvitatását

Kulcsár Péter

2024. 01. 11., cs – 10:07

Visszatért a parlament a Btk. módosításának megszakított vitájához, körülbelül még 30 írásban bejelentkezett felszólaló van hátra.

Elsősorban ellenzéki képviselők szólalnak fel, bírálják a gyorsított eljárásra vonatkozó javaslatot, és szabályos tárcaközi egyeztetést akarnak a változtatásokról. Az ellenzék szerint nem teljesülnek a gyorsított parlamenti eljárás feltételei.

Emellett a büntetési tételek tervezett csökkentésének veszélyeire figyelmeztet, kiváltképp a vagyon elleni bűncselekmények esetében. A változtatások miatt az uniós támogatások is veszélybe kerülhetnek. Az ellenzék elutasítja a Különleges Ügyészség tervezett megszüntetését is.

A kormánykoalíció részéről Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter szólalt fel. Visszautasítja az ellenzéki bírálatokat. A büntetési tételek csökkentésével az alternatív büntetések kiszabásának lehetőségét kívánják ösztönözni.

Azt is cáfolta, hogy a módosítás után nem fenyegeti majd tényleges szabadságvesztés a korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit. Susko amellett is kitart, hogy kellően indokolt a gyorsított parlamenti eljárásra vonatkozó javaslat.

Read More

Post Comment