Search by category:
Egyéb kategória

Év sportolója: Barteková, Vlhová és Lobotka az esélyes

Év sportolója: Barteková, Vlhová és Lobotka az esélyes

Lencsés Zoltán

2024. 01. 12., p – 17:50

Tízfősre szűkítették a 2023-as szlovákiai Év sportolója díj jelöltjeinek listáját. A névsorból nem hiányoznak a legnagyobb esélyesek, így Petra Vlhová és Danka Barteková sem.

A Szlovák Olimpiai és Sportbizottság a paralimpiai bizottsággal együtt, a sportújságírók bevonásával rendezte meg az ankétot, immár 31. alkalommal. Lapunk három munkatársa is részt vett a szavazáson, amely során 64 sportoló neve került fel a szavazólapokra – ez a szám csak egyszer, 2001-ben volt magasabb.

Vlhová? Barteková?

A szervezők pénteken nyilvánosságra hozták azt a tíz jelöltet, akik közül februárban kihirdetik a győztest. Az egyéni top 10 nem tartogat különösebb meglepetéseket, az állandó résztvevőnek számító, legutóbbi négy kiírást megnyerő Petra Vlhová és a sprinter Ján Volko mellett nem hiányzik a díj egyik legnagyobb esélyese, Danka Barteková sem, aki tavaly világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett skeetben. A listán két labdarúgó is szerepel, Stanislav Lobotka a Napolival, Dávid Hancko pedig a Feyenoorddal zárt kimagasló évet. Újoncnak számít a legjobbak között a mindössze 15 éves Nela Lopušanová, aki az U18-as női jégkorong-világbajnokság MVP-je és a világ tavalyi harmadik legjobbja volt. Lopušanová a legfiatalabb top 10-es jelölt az ankét történelmében.

Szintén először szerepel a listán a vízi szlalomos Eliška Mintálová, a salakmotoros Lukáš Vaculík és gátfutó Viktória Forster.

A top 10-ből éppen csak kiszorult a síalpinista Marianna Jagerčíková. Olyan magyar nemzetiségű sportolók is kaptak szavazatokat, mint az U23-as birkózó-Eb-n ezüstérmes Molnár Zsuzsanna és a Hamburg labdarúgócsapatában remeklő Bénes László.

Győzhet a Slovan

Csapatszinten az Eb-részvételt kiharcoló szlovák labdarúgó-válogatott, az Európa-konferencialiában tavaly nyolcaddöntőig menetelő Slovan focicsapata és a világbajnoki negyedik helyezett U18-as jégkorong-válogatott közül kerül ki a győztes. Összesen 19 csapat kapott szavazatot, köztük a férfi és női teniszválogatott, illetve a HC DAC  női kézilabdacsapata.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Szlovák Nemzeti Színházban rendezendő gálán kerül sor február 5-én. Az esten díjazzák a legjobb paralimpikonokat, az év tehetségét, valamint a sportlegendák közé is bekerül valaki. „A gálaest a szlovák sportélet fontos része. A sport kultúrával való összefonódását is próbáljuk hangsúlyozni, nem véletlenül a Nemzeti Színház a helyszín. Külön öröm számomra, hogy a legnagyobb tehetséget is díjazzukˮ –fogalmazott Anton Siekel, a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság elnöke.

Érdekes

Egyéni sportolók

Danka Barteková (sportlövészet)

Viktória Forster (atlétika)

Dávid Hancko (labdarúgás)

Marián Kovačócy (sportlövészet)

Stanislav Lobotka (labdarúgás)

Nela Lopušanová (jégkorong)

Eliška Mintálová (vízi szlalom)

Martin Vaculík (motorsport)

Petra Vlhová (alpesi sí)

Ján Volko (atlétika)

 

Csapatok:

a Slovan futballcsapata

férfi futballválogatott

U18-as férfi hokiválogatott

A jelöltek listája (ábécérendben)

Read More

Post Comment