Search by category:
Egyéb kategória

Belga külügyminiszter: a civileket védeni kell, a túszokat szabadon kell bocsátani

Belga külügyminiszter: a civileket védeni kell, a túszokat szabadon kell bocsátani

Mészáros Richárd

2024. 01. 16., k – 19:55

A gázai övezetben a humanitárius helyzet egyre romlik, a polgári áldozatok száma elfogadhatatlan, a civilek védelme jogi és erkölcsi kötelezettség, amelyhez Izraelnek tartania kell magát, a Hamász terrorszervezetnek pedig minden túszt szabadon kell bocsátania – jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden.

Az Európai Parlament plenáris ülésének a gázai humanitárius helyzetről, a tűzszünet szükségességéről és a regionális eszkaláció veszélyéről folytatott vitáján Lahbib hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a humanitárius segélyek eljuttatását, az övezetbe beengedett, segélyt szállító kamionok száma jelenleg nem elégséges.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázai övezet mellett a ciszjordániai területeken is aggodalomra adnak okot az erőszakos események. A szélsőséges izraeli telepesek által palesztinokkal szemben elkövetett erőszak megnövekedett, a palesztin közösségek elűzése soha nem látott mértéket öltött – mondta.

„El kell kerülni a helyzet elmérgesedését, ennek érdekében aktív együttműködésre van szükség a földköz-tengeri és a vörös-tengeri térség államaival” – fogalmazott.

Lahbib végezetül hangoztatta: meg kell erősíteni a Palesztin Hatóságot, hogy kezébe vegye a gázai övezet irányítását. Ehhez az unió minden segítséget megad – közölte a belga külügyminiszter, majd hozzátette: nem szabad szem elől veszíteni a régió tartós stabilitását szolgáló kétállami, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozását célzó megoldás elősegítését, amely – szavai szerint – tartós biztonságot szavatolhat a palesztinok mellett az izraelieknek egyaránt.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos beszédben kiemelte: a civilek védelme kiemelt fontosságú úgy Izrael, mint a Hamász számára. Ez kötelező, nem alku tárgyát képező követelmény – húzta alá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Izraelnek a Hamász felszámolását célzó katonai művelete az övezet infrastuktúrájának mintegy 60 százalékát pusztította el. „Gáza lényegében élhetetlen térséggé változott” – fogalmazott.

Az Európai Unió elkötelezett a segítségnyújtás mellett, hogy megelőzze a helyzet elmérgesedését és hogy hosszú távú stabilitás alakuljon ki a térségben – tette hozzá beszédében az uniós biztos.

Read More

Post Comment