Search by category:
Egyéb kategória

WHO: Európában a koronavírus-oltások legalább 1,4 millió ember életét mentették meg

WHO: Európában a koronavírus-oltások legalább 1,4 millió ember életét mentették meg

Mészáros Richárd

2024. 01. 16., k – 13:12

Több mint 1,4 millió ember életét mentették meg a koronavírus elleni védőoltások Európában – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden, hozzátéve: a vírus nem fog eltűnni.

Koppenhágai sajtótájékoztatóján Hans Kluge elmondta, a vakcinák elsősorban az idősek körében mentettek életeket.

A WHO 2023. december 19-én közzétett adatai alapján az európai régióban – beleértve Oroszországot és több volt szovjet tagköztársaságot is – több mint 277,7 millió koronavírusos esetet regisztráltak, illetve több mint 2,2 millió halálesetet. Mint mondta, ahogy az emberek megtanulnak együtt élni a Covid-19-cel, illetve más légzőszervi megbetegedésekkel, elengedhetetlen, hogy legalább a kórokozóknak jobban kiszolgáltatottak időre beadassák maguknak a koronavírus és egyéb ilyen jellegű megbetegedések ellen kifejlesztett oltásokat. Aláhúzta, hogy az óvatosság fokozottan érvényes a téli időszakban.

Európának mindenképpen folytatnia kell befektetéseit az egészségügyi szektorban, illetve javítania kell az egészségügyi dolgozók helyzetén és elejét kell vennie, hogy hiány alakuljon ki az alapvető fontosságú gyógyszerekből – szögezte le.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy szerinte az egészségügy kérdése lekerült a politikai napirendről és aláhúzta: a világ ezzel azt kockáztatja, hogy készületlenül éri egy újabb vészhelyzet, akár a Covid-19 egy újabb, veszélyesebb variánsa vagy más, eddig ismeretlen kórokozó formájában.

Read More

Post Comment