Search by category:
Egyéb kategória

Šimečka a Btk.-módosítás ejtését javasolja az uniós alapok veszélyeztetése miatt

Šimečka a Btk.-módosítás ejtését javasolja az uniós alapok veszélyeztetése miatt

Kulcsár Péter

2024. 01. 17., sze – 16:40

Michal Šimečka, a PS elnöke a Btk. módosításának visszavonására szólította fel a kormányt és Robert Fico (Smer) kormányfőt, különben veszélybe kerülhet a Szlovákiának szánt uniós támogatások folyósítása. Šimečka az Európai Parlament módosítást bíráló határozatának elfogadása után fordult felhívással a kormányhoz.

„A határozat az egyik utolsó figyelmeztetés, hogy ha Szlovákia nem tesz le a maffiabarát módosításcsomag elfogadásáról, akkor az Európai Bizottság lépni fog. Legfőbb ideje észhez térni, még mielőtt Fico néhány emberének megvédése miatt komoly összegektől fosztanák meg az egész országot” – jelentette ki Šimečka.

Azt is leszögezte, az EP a szlovákiai jogállamiság lerombolását bírálja, Robert Fico kormányfő pedig az uniós támogatásokat kockáztatja. Fico nyilatkozatát is kritizálta, aki a kormány „határozott válaszáról” beszélt az EP-határozat elfogadása után. Šimečka szerint fenyegetőzés helyett felelős hozzáállásra van szükség a kormány részéről, az ország érdekében.

Az EP szerdán Strasbourgban elfogadott határozata bírálja a Btk. módosítási tervezetét. A dokumentum szerint a módosítások elfogadása megkérdőjelezné, hogy a szlovák kormány akar-e harcolni a korrupció ellen és megvédeni az EU pénzügyi érdekeit. Erre reagálva Robert Fico kijelentette, az EP-határozat a szlovák ellenzéki képviselők műve, magán viseli a kézjegyüket, mert képtelenségekkel és valótlan dolgokkal beszélték tele a kollégáik fejét, és ezek végül megjelentek az elfogadott dokumentumban.

Read More

Post Comment