Search by category:
Egyéb kategória

Hivatalosan egyelőre két jelölt indul az államfői tisztségért

Hivatalosan egyelőre két jelölt indul az államfői tisztségért

Mészáros Richárd

2024. 01. 22., h – 16:25

Egyelőre két jelölt, Ivan Korčok és Peter Pellegrini jelentette be hivatalosan, hogy indul az államfői tisztségért – tájékoztatott a parlamenti iroda sajtóosztálya. Az érdeklődőknek január 30-ig kell bejelenteniük jelöltségüket.

Peter Pellegrini házelnöknek kell benyújtani a dokumentumot, a parlament elnöke a javaslat kézhezvételétől számított 14 napon belül megvizsgálja, hogy a jelölt megfelel-e a törvényben meghatározott feltételeknek. Ha az utolsó napon nyújtják be a jelöltséghez szükséges dokumentumokat, az ellenőrzés határideje február 13-án jár le.

Elnökjelöltet a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, vagy a lakosok állíthatnak, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával. A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye.

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért.

Az elnökválasztási kampány már megkezdődött. A jelöltek félmillió eurót költhetnek a kampányra. A  választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

Read More

Post Comment