Search by category:
Egyéb kategória

Fico ma Ungvárra utazik – Kijevben szerinte nincs háború, normális az élet

Fico ma Ungvárra utazik – Kijevben szerinte nincs háború, normális az élet

Mészáros Richárd

2024. 01. 24., sze – 09:18

Robert Fico (Smer) kormányfő szerdán Ungváron találkozik Denisz Smihal ukrán kormányfővel. 

A kormányfő keddi sajtótájékoztatóján feltették a kérdést, miért Ungváron találkozik az ukrán miniszterelnökkel, miért nem utazik egyenesen Kijevbe, ahol háború dúl. Fico válaszul elmondta, a meghívói kérésének tesz eleget, a szlovák határhoz közeli város meglátogatása pedig „praktikus” választás számára. 

Szerinte Kijevben normális az élet, az ott élő ukránokat nem érinti a háború.

„Önök tényleg azt hiszik, hogy Kijevben háború dúl? Ezt nem gondolják komolyan, remélem… Teljesen normális az élet ott”

– válaszolt a Smer elnöke. „Miért mennék Kijevbe, ha a miniszterelnökkel Ungváron is találkozhatok. Nem látok különbséget” – mondta.

Ezt követően a Korzár újságírója (amely kiadója a SME) a kormányfő egy korábbi nyilatkozatára reagálva, az ellenzék szavait idézve feltette a kérdést, Szlovákia mely részét áldozná fel Oroszország javára.

„Az olyan médiumoknak, mint a SME, az Aktuality, a Denník N és a Markíza egyetlen kérdésére sem válaszolok, kiváltképp nem válaszolok a Soros úr társtulajdonában lévő SME csoport kérdéseire sem” – mondta.

Kapcsolódó cikkünk

Az ukrán külügyminisztérium Robert Fico (Smer) kormányfő korábbi nyilatkozatára reagálva kijelentette, szó sem lehet kompromisszumról Oroszországgal.

Oleg Nikolenko külügy szóvivő hozzátette, Ukrajna és szövetségesei megpróbálják kiszorítani az oroszokat a megszállt Krímből, Donbaszból és Luhanszkból, hogy azok ne nyomulhassanak tovább, többek között Kassa, Eperjes és Szlovákia más részei felé.

„Nem lehet kompromisszumot kötni, ha a területi integritásról van szó. Sem Ukrajnának, sem Szlovákiának, sem más országnak” – hangsúlyozta Nikolenko az Ukrainska pravda szerint.

Fico korábban kijelentette, az Oroszország által kirobbantott háborúban kompromisszumot kell kötni, az azonban mindkét fél számára fájdalmas lesz.

„És mit várnak az oroszoktól, hogy elhagyják Donbaszt vagy Luhanszkot? Vagy a Krímet? Hiszen ez irreális, ezt mindenki elismeri” – mondta a hétvégén a szlovák kormányfő.

(Denník N)

Read More

Post Comment