Search by category:
Egyéb kategória

Harabin indul az elnökválasztáson, pénteken adja le az aláírásokat

Harabin indul az elnökválasztáson, pénteken adja le az aláírásokat

Mészáros Richárd

2024. 01. 24., sze – 20:51

Ismét indul az elnökválasztáson Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke. Úgy tervezi, pénteken adja le a parlamentben a jelöltségéhez szükséges aláírásokat. Indulását szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be.

Harabin 2019-ben is indult az elnökválasztáson, az első fordulóban harmadik lett. „Nehéz újra indulni a tisztségért, belevetni magam a politikai küzdelemnek nevezett játékba a választók szavazatáért” – mondta. Döntését azzal indokolta, szeretné, ha megtisztulna az igazságszolgáltatás, elmondása szerint ez motiválja.

Harabin szándéka, hogy megvédje a nemzetet, a hazát és az állam szuverenitását. Kijelentette, nem fogja hagyni, hogy belerángassák Szlovákiát egy Oroszország elleni háborúba. „Szlovákia szuverenitása államérdek, mint ahogyan a jó nemzetközi kapcsolatok és az ország békéje, egészséges gazdasága is” – tette hozzá. Harabin kampányának üzenete: béke, Szlovákia méltósága, jog és igazságosság mindenkinek, család és kenyér.

A külpolitikával kapcsolatban Harabin azt mondta, Szlovákiának nincsenek ellenségei, és nincsenek területi vitái a szomszédaival. Azt is hozzátette, az országnak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy katonai erővel oldjon meg bizonyos problémákat, sem önállóan, sem más államokkal közösen, egy harmadik ország ellen.

Azt tervezi, a törvényben megszabott összeget költi el a kampányára. „Minden azokon a polgárokon múlik, akik hozzájárulnak majd a kampányhoz, és amit erre költenek, az a törvény által megszabott határon belül lesz” – mondta Harabin. Hozzátette, nem lesznek országszerte óriásplakátjai.

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Elnökjelöltet a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, vagy a lakosok állíthatnak, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával.

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért.

Az elnökválasztási kampány már megkezdődött. A jelöltek félmillió eurót költhetnek a kampányra. A  választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

Read More

Post Comment