Search by category:
Egyéb kategória

Maersk: az amerikai haditengerészet rakétákat lőtt le, miközben teherhajókat kísért a Vörös-tengeren

Maersk: az amerikai haditengerészet rakétákat lőtt le, miközben teherhajókat kísért a Vörös-tengeren

Mészáros Richárd

2024. 01. 24., sze – 17:58

Az Egyesült Államok haditengerészete több rakétát is megsemmisített, miközben teherhajókat kísért a Vörös-tengeren, ahol a jemeni húszi lázadók fenyegetik az arra közlekedőket- közölte szerdán a Maersk dán tengeri fuvarozó vállalat.

A tájékoztatás szerint a Báb-el-Mandeb szoroson északi irányba áthaladó – amerikai zászló alatt hajózó – teherhajók robbanásokat figyeltek meg a közelben, miközben a kíséretükül szolgáló amerikai hadihajókról több rakétát is elfogtak.

A teherhajókon nem keletkeztek károk és a legénységnek sem esett bántódása. Az incidens miatt azonban a teherhajók visszafordultak, őket a haditengerészeti egységek elkísérték az Ádeni-öbölig.

Mindkét teherhajót a Maersk egyik amerikai leányvállalata üzemelteti, amely az Egyesült Államok védelmi minisztériumának, külügyminisztériumának, nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID), illetve egyéb kormányzati szerveinek szokott rakományokat szállítani.

A teherhajók az Egyesült Államok tengeri biztonsági és önkéntes intermodális tengeri szállítmányozási programjában vesznek részt, ami miatt haditengerészeti egységek kísérik őket a szoros térségében.

A húszi lázadók számos támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A tengeri hajózás biztonságát veszélyeztető támadások miatt több nagyhatalom is csapásokat mért a húszik jemeni állásaira. A nap folyamán a Pentagon is megerősítette, hogy az amerikai hadsereg éjszaka megsemmisítette a lázadók újabb két, kilövésre kész hajóelhárító rakétáját.

Read More

Post Comment