Search by category:
Egyéb kategória

Apor Vilmos Katolikus Főiskola – pedagógusképzés Észak kapujában

Apor Vilmos Katolikus Főiskola – pedagógusképzés Észak kapujában

Zoltán Seres

2024. 01. 25., cs – 10:38

A Vácon működő Apor Vilmos Katolikus Főiskola 1929 óta Magyarország egyik legnagyobb tekintélynek örvendő óvó- és tanítóképzője, ma már szociálpedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakon, szociálpedagógia, neveléstudomány és mentálhigénia mesterszakon, hitéleti képzésként kántor és katekéta alapszakokon is működve. Festői kisvárosban, amely egyszerre békés történelmi környezet és a fővárosból néhány perc alatt vonattal is elérhető állomás, családias környezetben és hangulatban, korszerű kollégiumi férőhelyekkel várjuk leendő hallgatóinkat. Egyházi fenntartásunk nyitottságot, befogadást és természetesen szemléletet is jelent – ugyanakkor államilag elismert, finanszírozott képzéseket nyújtunk magas ösztöndíjakkal, külföldi felsőoktatási kapcsolatokkal és ösztöndíj-lehetőségekkel.

Képzéseinkben nem csupán a gyakorlatiasságra, hanem általában a valóságközpontúságra törekszünk. Nem az elmúlt századokban felhalmozott tudás átörökítése a fő célunk, hanem annak feltérképezése, hogy a XXI. században, Közép-Kelet Európában milyen feladatokra, kihívásokra kell felkészülnie egy leendő pedagógusnak, s miben tudjuk segíteni ezt a felkészülést. Figyelünk a jelenre. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola volt az első magyarországi felsőoktatási intézmény, ahol bevezették a romológia képzést, s ma is minden pedagógus hallgatónk képzésének szerves része ez a felkészülés. Ugyanígy egyedülálló az atipikus fejlődésű gyermekek fejlesztésére, nevelésére felkészítő szakembergárdánk és programunk. De figyelünk a holnapra és a holnaputánra is.

Ma sokan látják biztos jövőjüket az informatikában, a mérnöki tudományokban, a közgazdaság különböző ágaiban. Nem biztos, hogy jól számítanak. A mesterséges intelligencia alkalmazási területei elsőként hódítják meg ezeket a munka- és feladatköröket. A munkaerőpiaci előrejelzések olyan leendő munkavállalóknak jósolnak sikeres jövőt, akik az emberi kapcsolatokra és kommunikációra, a segítő foglalkozásokra készülnek. A legnagyobb munkaerőpiaci cégek előrejelzései szerint néhány év múlva ezért olyan tulajdonságok lesznek kelendőek, mint az empátia, az emberekkel való bánni tudás, az aktív hallgatás és befogadás. a tanító, az óvodapedagógus, a szociálpedagógus, talán meglepő módon az igazi XXI-XXII. századi szakmák közé tartozik.

Meggyőződésünk, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése egyszerre jelenthet óriási segítséget a gyermekek fejlesztéséhez is. De egyúttal kihívást is, melyben a kisgyermekeket szinte születésüktől kezdve nagyon komoly veszélyek fenyegetik az elektronikus médiából és általában a mesterséges, virtuális világ felől. Ma bölcsődében, óvodában, kisiskolások közt dolgozni már messze nem gyermekmegőrzést, rutinfeladatok végrehajtását jelenti. A kor kihívásai közt megszülető és növekedésnek induló gyermekek szakszerű és felelős nevelése, fejlesztése nagyon komoly szakértelmet, kreativitást igényel – akár a szülők helyett is. Emellett ezeknek a pedagógusoknak van kulcsszerepük a gyerekek elemi szocializációjában, anyanyelvi és kulturális intézményes fejlesztésük sorsdöntő kezdetén. Nem véletlen, hogy a legkiválóbb, kisgyermekekkel foglalkozó pedagógusok társadalmi tekintélye, presztizse óriási. A szülők legdrágább szemük fényét bízzák rájuk.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola nem csak képzésében és távlataiban, de már felvételi követelményeiben is erre a gyakorlati megközelítésre koncentrál. Az érettségiből és tanulmányokból számítható felvételi pontok mellett lehetőséget ad arra, hogy többletpontnak számítson egy személyes beszélgetés vagy motivációs levél, bármilyen korábbi, kisgyermekekkel kapcsolatos tapasztalat (például gyermekgondozás, magántanítás, táboroztatás). Magyarországon a pedagógusképzésben egy alkalmassági vizsga is kötelező a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez magyar anyanyelvi kompetenciák, ének-zene és testnevelés területen – ám ez nem valamiféle teljesítménymérés, csupán annak kiszűrése, nincs-e valamilyen olyan betegsége, hiányossága a jelentkezőnek, mely lehetetlenné teszi a kisgyermekekkel való későbbi foglalkozást. A 2024-es magyarországi felvételi határidejeiről és szabályairól a www.felvi.hu honlapon lehet hivatalos információkhoz jutni, míg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola honlapja számos helyi érdekességgel és információval szolgálhat: www.avkf.hu

Read More

Post Comment