Search by category:
Egyéb kategória

Szlovénia tovább kívánja finanszírozni az UNRWA-t

Szlovénia tovább kívánja finanszírozni az UNRWA-t

Mészáros Richárd

2024. 01. 30., k – 19:40

Szlovénia csatlakozik António Guterres ENSZ-főtitkárnak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) további finanszírozására vonatkozó felhívásához – közölte kedden a szlovén külügyminisztérium.

Izrael azzal vádolja UNRWA-t, hogy egyes tagjai részt vettek a Hamász szélsőséges palesztin szervezet izraeli célpontok elleni, 2023. október 7-i terrortámadásában. Emiatt az Egyesült Államok bejelentette, hogy felfüggeszti az UNRWA finanszírozását, és több ország követte a példáját, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Németország és Japán.

A szlovén külügyminisztérium szerint a pénzeszközök befagyasztása veszélyeztetné az UNRWA működését és a közel-keleti palesztinok életét.

Rámutattak továbbá, hogy az UNRWA kulcsfontosságú szerepet játszik a palesztinok számára nyújtott alapvető humanitárius segélyek szállításában. Szlovénia ezért tavaly 1,2 millió eurót különített el az ügynökség számára, ami az eddigi legnagyobb összeg.

Mivel Szlovénia és az UNRWA között nincs finanszírozási megállapodás, a kormány a humanitárius szükségletek függvényében dönt az ügynökség finanszírozásáról.

Az ország idei hozzájárulásáról még nem született határozat.

 A minisztérium azonban azt tervezi, hogy a már meglévő partnerein, így az nemzetközi vöröskereszten (ICRC), a Világélelmezési Programon (WFP) és az UNRWA-n keresztül is hozzájárul az erőfeszítésekhez.

A múlt héten Ljubljana üdvözölte Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetőjének döntését, hogy vizsgálatot indít Izrael azon vádja ügyében, miszerint az UNRWA 12 munkatársa részt vett a Hamász-támadásban.

Guterres megerősítette, hogy a 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

„A minisztérium alapos és független vizsgálatot vár, és azt, hogy minden érintett büntetőjogi felelősségét megállapítsák. Az UNRWA-nak szakszerűen kell eljárnia” – írta közleményében a szlovén külügyminisztérium .

A tárca folyamatosan kapcsolatban marad az UNRWA vezetésével, mivel Szlovénia fő célja továbbra is az, hogy humanitárius gyorssegélyt nyújtson minden rászorulónak – tették hozzá.

Az UNRWA-t 1949-ben a palesztin menekültek megsegítésére hozták létre. Mintegy ötmillió palesztinról gondoskodik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, valamint a Gázai övezetben, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Iskolákat és egészségügyi intézményeket működtet, és élelmiszersegélyeket oszt a rászorulóknak.

Read More

Post Comment