Search by category:
Egyéb kategória

Svájc leszállította az első Leopard 2-es páncélosokat Németországnak

Svájc leszállította az első Leopard 2-es páncélosokat Németországnak

Mészáros Richárd

2024. 01. 30., k – 19:22

Svájc kedden vasúttal leszállított kilencet a Németországnak átadni tervezett huszonöt Leopard 2-es páncélosból – közölte a védelmi ügyekért is felelős berni minisztérium.

A tájékoztatás szerint a hadfelszerelésért felelős svájci szövetségi hivatal (Armasuisse) kedden reggel adta át a hadrendből kivont harckocsikat a gyártónak, a Rheinmetall német hadiipari cégnek, amelynek feladata lesz a páncélosok ismételt üzemképessé tétele. A következő kilenc páncélost szerdán tervezik leszállítani vasúton, míg a többi közúton fog eljutni németországi rendeltetési helyére.

Németország tavaly februárban akart Svájctól visszavásárolni 25 darab Leopard 2-es tankot a hadrendből kivont összesen 96-ból. A vételt viták övezték, ugyanis a konzervatív svájci pártok azt ellenezték az alpesi állam hagyományos semlegességére hivatkozva. Robert Habeck német gazdasági miniszter és Boris Pistorius védelmi tárcavezető végül arról biztosította Bernt, hogy a Svájctól átvett harckocsikat nem adják tovább Ukrajnának, hanem saját célra használják fel, illetve azon NATO- és EU-partnereknél jelentkező hézagokat töltik fel, amelyek saját készleteikből adtak páncélosokat a kijevi vezetésnek. A svájci kormány végül ezzel a feltétellel engedélyezte az ügyletet.

Svájc semlegessége miatt nem engedélyezi a fegyverszállítmányokat hadviselő feleknek, ugyanez vonatkozik Svájcban vásárolt lőszerekre is. Ez utóbbi jelentős súrlódásokhoz vezetett, mert Németország és más országok is svájci gyártmányú harckocsilövedékeket terveztek küldeni Ukrajnának.

Read More

Post Comment