Search by category:
Egyéb kategória

Nem fogynak eléggé az e-autók

Nem fogynak eléggé az e-autók

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 19:05

Az elmúlt pár évben úgy tűnt, végre igazán beindult az elektromos autók globális piaca. A teljesen elektromos autók és a tölthető hibridek eladásai 2021-ben megduplázódtak, és az eladások még 2022-ben is 62 százalékkal növekedtek a Bloomberg adatai szerint. Tavaly azonban már lassulás jeleit lehetett észlelni a szegmensben, mely már csak 31 százalékkal növekedett.

A Bloomberg elemzői szerint 2024 sem lesz jobb év az elektromos autók számára, a globális piac növekedése még a tavalyinál is gyengébb lesz. Ilyen trendek mellett joggal kérdezhetjük, hogy mennyire reális az elektromos autók további dinamikus térnyerése – figyelembe véve, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az EU-ban 2035 után már csak ilyen autók kerülhetnek a piacra

Az elektromos autók piaca a legjobban Európában és az USA-ban lassul, ahol több gyártónak is csökkentenie kellett a legyártott elektromos autók mennyiségét, mert jelentősen lelassult a piaci kereslet. Ennek a trendnek alapvetően egyszerű oka van, mégpedig az elektromos modellek magasabb ára. Az adatok szerint Európában a teljesen elektromos modellek ára átlagban 27 százalékkal magasabb, mint a belső égésű motorral rendelkező modellek ára, ami kikezdte a magas infláció által meggyötört fogyasztók vásárlókedvét. A kormányok ártámogatással és adókedvezményekkel próbálják kívánatosabbá tenni az elektromos modelleket, de ez a stratégia hosszú távon nem fenntartható. A költségvetési gondokkal küszködő német kormány 2023 végén figyelmeztetés nélkül leállította az elektromos autók ártámogatását, ezért nagyon gyorsan kiderül, hogy Európa legnagyobb autópiacán mennyire lesznek kelendőek az elektromos autók ártámogatás nélkül.

Sok fogyasztónak azonban nemcsak az ár veszi el a kedvét egy elektromos autó vásárlásától, hanem nagy szerepet játszanak ezek valós vagy vélt hiányosságai is. Az olcsóbb modellek hatótávolsága alacsonyabb, és a töltőhálózatok még a legfejlettebb országokban sincsenek teljesen kiépítve. Ezért, ha a piacon vannak olcsóbb belső égésű motoros vagy hibrid modellek, a fogyasztók nehezebben szánják rá magukat drágább, teljesen elektromos autók megvásárlására.

Különösen igaz ez az olyan alacsonyabb vásárlóerejű országokra, mint Szlovákia, ahol a fogyasztók különösen árérzékenyek. Szlovákiában körülbelül 100 elektromos autót regisztrálnak havonta, amivel az ország ebben a statisztikában az EU végén kullog. Jelenleg alig 10 ezer tölthető hibrid és teljesen elektromos autó közlekedik a szlovák utakon, holott a dekarbonizációs tervek szerint már legalább 50 ezer alacsony szén-dioxid-kibocsátású autónál kellene tartanunk. Az elektromos modellek azonban a háztartások többsége számára egyszerűen túl drágák, és 2019 óta állami ártámogatással sem számolhatnak az ilyen autók után érdeklődő vásárlók. A töltőállomások infrastruktúrája is hagy még kívánni valót maga után, de amire igazán szükség volna, az egy elektromos népautó.

Ez lehet, hogy nemsokára meg is fog érkezni, csak nem az európai autógyártóktól, hanem a kínai versenytársaiktól. Jelenleg Kínában van az elektromos autók legnagyobb piaca a világon, és a kínai autógyártók rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt néhány évben. A kínai elektromos autók piacán a verseny nagyon éles, ezért a kínai autógyártók megtanultak gyorsan reagálni és költségeket csökkenteni. Az első kínai modellek már megérkeztek az európai piacra, és az elkövetkező években ezeket továbbiak fogják követni. Ennek következtében kiéleződik az árverseny a kínai és az európai gyártók között, miközben nem szabad elfeledni az amerikai Teslát sem. Reméljük, hogy ebből a versenyből tényleg megszületnek az elektromos népautók, mert az elektromos modellek eladásai csak így fognak igazán meglódulni.

Read More

Post Comment