Search by category:
Egyéb kategória

Találkozó a határ menti térségek jogharmonizációja érdekében

Találkozó a határ menti térségek jogharmonizációja érdekében

Kulcsár Péter

2024. 02. 06., k – 12:48

Párkány |

Műhelymunka keretében találkoztak a térség polgármesterei, az Ister – Granum EGTC és az Interreg – határon átnyúló együttműködési program irányító hatóságának képviselői Esztergomban, hogy megvitassák, milyen jogharmonizációs lépések szükségesek ahhoz, hogy a határ mentén élők mindennapjait megkönnyítsék, magyarországi és szlovákiai oldalon egyaránt.

Az új, brüsszeli kezdeményezés tulajdonképpen a jogi akadálymentesítést jelenti a határ menti régiókban, a napokban lezajlott esztergomi találkozó pedig egy műhelymunka – sorozat része. „A program keretében kilenc régiót határoztak meg, melyekben értelme és haszna van a jogharmonizációnak, de különböző régiókról van szó. Akad olyan, amelyben egy nagyváros hat ki a környező településekre a határ túloldalán, ilyen például Pozsony vagy Győr. Az együttműködés másféle típusa, amikor egy-egy nagyobb várost, települést találunk a határon, például Ipolyság, Balassagyarmat. A harmadik csoportba pedig az ún. ikervárosok tartoznak, Párkány és Esztergom vagy a két Komárom. Minden érintett régióban elkezdődik a munka, most mi Esztergomban találkoztunk, a programirányító CESCI képviselőivel és az Ister-Garanum EGTC munkatársaival, polgármesterekkel és a budapesti minisztériumok képviselőivel is“ – közölte lapunkkal Eugen Szabó, Párkány polgármestere. A találkozó lényege éppen az volt, hogy az érintett települések polgármesterei javaslatokat tettek arra, pontosan milyen területeken van szükség a jogharmnizációra a határ mentén. „Párkány esetében az idegenforgalom, a tömegközlekedés, a határ menti közbiztonság megteremtése, a tűzvédelem, az egészségügyi szolgáltatások közös elérhetősége, az oktatás is lényeges szerepet játszik a mindennapokban. Abban egyeztünk meg, hogy a polgármesterek javaslatai közül a legfontosabbakat szakemberek bevonásával kezdjük megvalósítani“ – taglalta a polgármester.

Konkrét példák a könnyítésre

S hogy mi lenne ennek a jogi akadálymentesítésnek a haszna? Párkány esetében például az, hogy életveszély, sürgős beavatkozás esetén át tudjon jönni és menni a Mária Valéria hídon a mentő, ha szükség van rá. Vagy, hogy az esztergomi Vaszary Kolos kórházban is azonnal tudják fogadni a szlovákiai oldalról a pácienseket, komolyabb esetekben, mert a Párkányhoz legközelebb lévő kórház csak Érsekújvárott, Léván, Nyitrán, Ipolyságon található. Továbbá komoly tűzesetkor (például a 12 emeletes bérház közelmúltbeli égése idején) azonnal bevethető legyen a speciális technika Esztergomból vagy akár Tatabányáról is, például. De a jogszabályegyesítés olyan helyzetekben is segítene, amikor egy őstermelő a túloldali piacokon árulná a termékeit, élelmiszereit. A határ menti közbiztonság egységes megteremtése pedig kiemelt fontosságú, főleg a migráció ellenőrzésében és elbírálásában, kezelésében – tette hozzá Eugen Szabó. Ikervárosok esetében pedig az iskolába járás, a munkahelyre jutás, de még a napi anyagbeszerzés is olyan terület, amely kiemelten fontos a határ mindkét oldalán. Ezeket kell minél jobbá és működővé tenni a jogszabályok szintjén is. „A jogharmonizációs folyamat kezdetén tartunk, nem tudom megjósolni most, hogy ennek mikor és milyen szinten lesz eredménye. Párkány és Esztergom, illetve a térség prioritásaival mindenesetre tisztában vagyunk, ezeket szorgalmazzuk, továbbra is“ – mondta Eugen Szabó.

Read More

Post Comment