Search by category:
Egyéb kategória

Korszerű műszaki-energetikai központot helyeznek üzembe, feldolgozzák a biohulladékot Érsekújvárban

Korszerű műszaki-energetikai központot helyeznek üzembe, feldolgozzák a biohulladékot Érsekújvárban

Száz Ildikó

2024. 02. 07., sze – 17:39

Érsekújvár |

Érsekújvárban, Turócszentmártonban és Poprádon, továbbá a gömöri régióban is újszerű hulladékfeldolgozó központok megnyitását tervezik. Érsekújvárban a CEBZ Kft. tájékoztatása szerint az idei év első félévében olyan műszaki berendezést helyeznek üzembe, amely a legkorszerűbb és leghatékonyabb módon végzi el az osztályozás folyamatát. Kulcsfontosságú időszak ez a biológiai hulladék feldolgozására szakosodott műszaki-energetikai központok (CEBZ -technologické centrá na energetické a biologické zhodnocovanie odpadov) számára, áll a sajtóanyagban.

A CEBZ társaságot tavaly júniusban alapította a Szlovák Gázművek (SPP) és a Brantner társaság, holott az együttműködésük még 2020-ban kezdődött. Mindkét fél érdeke, hogy Szlovákiában legalább három CEBZ üzem létesüljön 2027-ig.

Érsekújvár hamarosan rajtol

A társaság jelenleg az érsekújvári, turócszentmártoni és poprádi projekten dolgozik, a negyedik választott terület a gömöri térség. A környezeti hatásvizsgálat (Environmental Impact Assessment –EIA) Érsekújvárt illetően már megvalósult és megkezdték a kivitelezést. 2024-ben a területi és építkezési eljárásokon a sor. Érsekújvárban beindítják a hatékonyabb osztályozásra alkalmas műszaki berendezést, amelynek lényege a körforgásos gazdálkodás. A folyamat részben a begyűjtött kommunális hulladék osztályozásából áll, mely során kiválogatják az újrahasznosítható anyagot. A biometán és a biokomposzt ismételten felhasználható a gazdaság, illetve a mezőgazdaság területén. A száraz fermentáció, azaz erjesztés az önkormányzatok számára az egyik leghatékonyabb módja a biohulladék felhasználásának és összhangban van azzal a szlovákiai elképzeléssel is, hogy felgyorsuljon a gazdaság dekarbonizációja.

Optikai osztályozó berendezés

2024 első félévében helyeznék üzembe az optikai osztályozó gépsort, amit a Szlovák Gázművek, a Brantner társaság, a Bytkomfort cég és a város vezetése 2021-ben jelentett be. Valamennyi tervezett beruházás közül ez a projekt van a legközelebb a megvalósuláshoz. Érvényes EIA-tanulmány van az osztályozó gépsorra és 2023-ban EIA-döntés született a biogáz-részleggel kapcsolatban is. Múlt évben befejezték a csarnok építését, ahol az osztályozó gépsor lesz, amely az optikai szeparátornak köszönhetően egyedülálló, mivel rendkívül pontos a válogatásban. Képes a különféle, újrahasznosításra alkalmas műanyag hulladék megkülönböztetésére. A 2023-ban lezajlott versenypályázat szerint a VÚMZ SK cég szállítja a műszaki berendezést a Tomra Soting céggel együttműködve, mely az optikai szeparálásra alkalmas berendezéseket Szlovákiában is gyártja.

Uniós támogatással fejlesztenek

A CEBZ társaság európai uniós támogatásból több mint 4 millió eurót kapott a beruházásra. 2024-ben beindítanák az osztályozást és egyúttal építési engedélyt is szereznek az üzem biogáz-részlegének üzemeltetéséhez. Az Udvardi úton, a Bytkomfort társaság gyártási területén kapna helyet az új műszaki egység. Azért esett a választás erre a területre, hogy a tehergépkocsik ne terheljék a város útjait és a lakott területeket. A biogáz egység várható beruházási költsége 27 millió euró. A korszerű automatizált egység évi 60 ezer tonna biológiai hulladék feldolgozására alkalmas, így a tágabb régió igényeit is kielégíti. A feldolgozási folyamat során a kommunális hulladék nem szennyezi be azt a további feldolgozásra szánt biohulladékot, amit a lakosok az úgynevezett barna edényekbe gyűjtenek. A feldolgozás során nyert biometánt hőelőállításra használnák, aminek köszönhetően a lakosok és a városi üzemegységek hőellátása biztosított, de jóval alacsonyabb szénlábnyommal.

Egyharmados csökkenés

A CEBZ központok mindegyikében képesek lesznek feldolgozni évi 100 ezer tonna kommunális hulladékot, évi 60 ezer tonna biohulladékot, valamint előállítani 40 Gwh biometánt. A korszerű optikai osztályozó használatával maximalizálják az újrahasznosításra alkalmas, és minimalizálják a szemétlerakó helyre elszállítandó hulladékot. Nem utolsósorban mezőgazdasági felhasználásra alkalmas minőségi komposztot gyártanak majd és alternatív szilárd fűtőanyagot állítanak elő cementgyárak, fűtőművek számára. A tervezett három üzemben hatékonyan feldolgozhatnak 300 ezer tonna kommunális hulladékot. Szlovákiában évente 1,1 millió tonna hulladékot tárolnak, a beruházásnak köszönhetően egyharmadára csökenne a tárolandó kommunális hulladék mennyisége. 60 ezer tonna minőségi komposzthoz jutnának hozzá évente a mezőgazdaságban, ami kedvező hatással lesz a talaj minőségére és kevesebb műtrágyát kell használniuk a termőföldeken.

Read More

Post Comment