Search by category:
Egyéb kategória

Belvízkárok és új támogatási feltételek

Belvízkárok és új támogatási feltételek

Károly Zsolt

2024. 02. 09., p – 09:35

Dunaszerdahely |

Az idei év biztosan nem lesz egyszerű, a nagy esőzések következtében sok helyen elárasztotta a bevetett termőföldet a belvíz. Patasi Ilonát, a Szlovákiai Agrárkamara elnökét arra kértük, foglalja össze, mekkora károk keletkeztek és mire számíthatnak a gazdák a kifizetéseknél.

„A Szlovákiai Agrárkamara több mint 10 éve indítványozza rendszeresen a kártalanítási alap létrehozását. Most szerepel a kormányprogramban ennek az alapnak létrehozása, szeretnénk, ha minél hamarabb döntenének róla és elfogadnák. A kártalanítási alap önkéntes alapon működne, a gazdák és az állam is egyforma összeggel járulna hozzá a létrehozásához, az induláskor arányaiban hasonló összeget fizetne be mindkét fél. Az alap olyan természetbeni csapásokra vonatkozna, mint a belvíz, a szárazság, a vadkárok. A gazdák számára ezek okozzák a legnagyobb károkat, a kommersz biztosítók pedig nem térítik. Magyarországon már nyolc éve működik ez az alap, Ausztriában már nagyon régóta. Mi is már többször jeleztük a minisztérium felé, hogy szeretnénk, ha létrejönne” – részletezte Patasi Ilona.

Megtudtuk, 2010-ben volt hasonló a belvízhelyzet Szlovákiában, akkor az állami kötségvetésből támogatták a gazdákat. 

Veszteségek

A Szlovákiai Agrárkamara tagjai a határ menti régiókban gazdálkodnak, megközelítőleg 650 ezer hektár mezőgazdasági területen. A falugazdászok jelentése alapján feltérképezték, jelenleg melyek azok a területek, amelyeket a belvíz leginkább érint. Az összterület 15-20 százalékról beszélhetünk, ahol nehéz lesz elképzelni a gazdálkodást, a vetőmagok elposvadtak, a terület víz alatt van. A Bodrogközben az összterület 5 százalékát érinti a belvíz. Lévánák jelentős része víz alatt van, a nyugat-szlovákiai régióban 9-10 ezer hektár használhatatlan. A leginkább érintett Dunaszerdahely, az Alsó-Csallóköz, Komárom, Újvár és Galánta. A gazdák tudják, hogy a kárbejelentéssel tíz napon belül a kifizetési ügynökséghez kell fordulni. Tisztában vannak vele, hogyan kell dokumentálni, milyen fényképeket kell készíteni, mi a területalapú támogatások feltétele. A belvízkárokra is az alaptámogatást lehet kérvényezni, ha időben van jelentve a kifizető ügynökség felé, ami az új előírások szerint 101 euró hektároként. Amennyiben ezt a területet deklarálja a kifizető ügynökség, ezen a területen már nem fog tudni termelni a gazda. 

Változó támogatások

2023-tól módosult az EU és Szlovákia Közös Agrárpolitikája, nagyon sok feltétel változott, amelyeket teljesíteni kell. Az új időszak jelentős változásai az alábbi területeket érinti: növényváltás, ugaroltatás, a bioövezetek létrehozása, mezővédő erdősávok kialakítása és megőrzése, nagyüzemeknél a behatárolás, amennyiben nincs állattenyésztés és zöldségtermelés, bizonyos szint után már nem kapnak támogatást.

„Minden ország természeti adottsága egyedi, ezért nem lehet egy általánosan elrendelt tervet mindenhol alkalmazni. A minisztériumon belül szakbizottságok alakultak, ahol ezeket a feltételeket tárgyaljuk. A tavalyi évben a nagy szárazság miatt az inváziós gyomnövények sok esetben elnyomták a biosávon kiültetett méhlegelő növényeket, az ugaroltatáson szintén sok inváziós (özönnövények) mérgező növény megjelent, mint a parlagfű, a csattanó maszlag, vadmák” – tette hozzá Patasi Ilona.

Szlovákia 2 millió 400 ezer hektárnyi területre igényelhet támogatást, ebből a támogatásra jogosultaknak a kérelme 1 millió 900 ezer hektár volt a belépésnél. A kérelmezők száma évről évre csökken, sokan bérbe adják a területet, nincsen meg az eszköztáruk a kívánt feltételekhez. A tavalyi évben 17 ezren kérvényezték a támogatást.

2024-től csak elektronikus formában lehet benyújtani a kérelmet a kifizető ügynökséghez. Félő, hogy idén még kevesebb lesz a kérelmező, sokaknak nincs meg az elektronikus kommunikációhoz szükséges eszköztár. Az unióba való belépés óta a támogatásra már egyhektárnyi terület is jogosult.

„A tavalyi évben nagy problémát okozott az, és közel háromezer kérelmező emiatt nem fog támogatásban részesülni, hogy nem volt tisztázva a földhasználati jog, ami lehet tulajdonos, bérlő vagy albérlő. A Szlovákiai Agrárkamara ebben is segíti a gazdákat, iskolázást tartunk, segítettük a kitöltéseket, hogy elkerüljük a hiányosságokat” – zárta Patasi Ilona.

Az ukrán gabona és egyéb élelmiszer-behozatallal kapcsolatban, és annak a megállításának folyamatára az Agrárkamara is készen áll egy tömeges megmozdulással, amennyiben erre szükség lesz az EU politikájának módosításához.

Read More

Post Comment