Search by category:
Egyéb kategória

Eltemették Alekszej Navalnijt, ezrek tapsolták meg a koporsóját (FOTÓK+VIDEÓ)

Eltemették Alekszej Navalnijt, ezrek tapsolták meg a koporsóját (FOTÓK+VIDEÓ)

Kulcsár Péter

2024. 03. 01., p – 14:56

Véget ért az orosz ellenzéki vezető gyászszertartása, egyes becslések szerint ezrek gyűltek össze a Moszkva melletti Marjinóban.

Pénteken miközben Navalnij koporsóját kivitték a templomból, és visszahelyezték a halottaskocsiba, a tömeg a nevét skandálta és azt kiabálták „köszönjük Alekszej!” – számolt be a 444.

Rózsákat és szegfűket is dobáltak az útra, néhányan pedig azt kiabálták, hogy „hóhérok!” és „Oroszország szabad lesz!”.

Julija Navalnijról közben továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hol van, sokak szerint valószínűleg külföldön tartózkodik. A közelmúltban az Európai Parlamentben tartott megrendítő beszédében azt állította, hogy férjét Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára kínozták, éheztették, levágták és megölték. A Kreml korábban abszurdnak bélyegezte a Navalnij halálában való kormányzati részvételre vonatkozó állításokat.

pic.twitter.com/CoxROJzM2G— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) March 1, 2024

A templomból egy óra körül indult el a kb. 30 perces gyalogútra lévő Boriszovszkoje temetőbe. Ott is nagy tömeg fogadta a gyászmenetet, sokan köszönetet kiabáltak és tapsoltak, amikor megérkezett a koporsó. A temetésen ismét kinyitották Navalnij koporsóját, a hozzátartozói elbúcsúztak tőle. Ahogy leeresztették a koporsót a sírba, egy vonós négyes a háttérben Frank Sinatra My Way című dalát játszotta, majd a Terminator főcímét. Több nagy koszorút helyeztek el a sír körül.

Пришедшие проститься с Алексеем Навальным скандируют «Нет войне», пока идут к кладбищуВидео: Медиазона pic.twitter.com/72roFhnFX0— Медиазона (@mediazzzona) March 1, 2024

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője különösképpen nem kommentálta az eseményt. Az újságírókkal folytatott pénteki telefonbeszélgetésében arra a kérdésre, miszerint mit gondol a temetésről, azt választolta, „a Kremlnek nincs mondanivalója Navalnij családjának a temetése napján”.

Peszkov hozzátette, hogy minden engedély nélküli gyülekezlés törvénysértő. „Ennek megfelelően azokat, akik részt vesznek rajtuk, felelősségre fogjuk vonni” – közölte.

Az orosz szövetségi büntetésvégrehajtás szerint Alekszej Navalnij egy sarkvidéki börtönben halt meg, miután egy sétát követően rosszul lett, és eszméletét vesztette.

(444, Telex)

Read More

Post Comment