Search by category:
Egyéb kategória

A gyászoló édesapa igazságot követel – véget vetne az iskolai zaklatásnak

A gyászoló édesapa igazságot követel – véget vetne az iskolai zaklatásnak

Karika Alexandra

2024. 03. 01., p – 14:57

Az öngyilkosság folyamán elhunyt kilencedikes diák édesapja hónapok óta követel igazságot és megoldást az iskolai zaklatás problémájára. 

Tavaly év végén a kilencedikes Roman életét vesztette, miután leugrott a parnói (Parchovany) általános iskola tetejéről. Öngyilkosságának többek közt az volt az oka, hogy az iskolában rendszeres zaklatás érte. A legszörnyűbb az, hogy még a tanárai sem foglalkoztak a helyzettel. Édesapja hónapok óta követel igazságot, az iskola igazgatójának lemondását és megoldást az iskolai zaklatás problémájára. 

Csütörtökön (február 29-én) tüntetést kezdett Pozsonyban, hogy a politikusok komolyan vegyék a zaklatás elleni küzdelmet – többek között a törvények megváltoztatásával. Pontban délben Roman Dominik Michálik megjelent a Parlament épülete egy transzparenssel a kezében.  

„Az az ember még mindig az igazgatói székben ül, és a többi tanárnak sem rebben még csak a szeme sem. A petícióval sem értem el semmit, és a Tanfelügyelet sem lép az ügyben arra hivatkozva, hogy folyamatban van a vizsgálat” – mondta az apa.  

A tragédia után az apa egy általa alapított civil szervezeten keresztül került kapcsolatba hasonló sorsú szülőkkel. Mind azt szeretnék, hogy végre megszűnjön a zaklatás a szlovákiai iskolákban. A szakemberek az iskolákban terjedő “betegségnek” nevezik a jelenséget, amelyet gyakran eltussolnak és szinte egyáltalán nem foglalkoznak vele az érintett intézményekben. 

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy az iskolák 80 százalékában probléma a zaklatás” – mondta Michal Čerešník, a PEVŠ pszichológusa.  

Ezért kéri a kétségbeesett apa a politikusok segítségét. Bár tüntetést egy olyan napra tervezte, amikor a képviselők nem üléseznek, több politikus is megjelent támogatóként. A legtöbb időt Milan Vetrák, volt parlamenti képviselő töltötte ott.  

„Sajnálom, hogy ilyen kevesen vagyunk. Hozzászoktam, hogy polgári ügyekkel foglalkozom. Ezt tettem, amikor parlamenti képviselő voltam, és önkormányzati képviselőként is folytatom” – mondta Milan Vetrák, pozsonyi önkormányzati képviselő.  

„El kell kezdenünk egy megfelelő prevenciós rendszer kiépítését. Véget kell vetnünk ezeknek az eseteknek. Nem lehet elbújni a felelősség elől azoknak, akiknek meg kellett volna akadályozni, hogy ez történjen a fiúval” – mondta Vetrák.  

Ő is azon kevesek közé tartozott, akik rögtön a parnói tragédia után felkérték parlamenti képviselőtársaikat, hogy foglalkozzanak az üggyel. 

„Azt hittük, az igazgató vállalta a felelősséget és lemondott. Most, hogy megtudtam, hogy a történteknek nem lett semmilyen következménye, ismét azon leszek, hogy az ügy mozgásba lendüljön” – magyarázta Vetrák.  

„Elméletileg rendelkezésünkre áll a 2018-as 36. irányelv, amelyben szerepel az efféle zaklatás definíciója és egy lehetséges megoldás. Ez létezik, de nem tartják be. Ha nem rögzítjük külön a büntetőjogban a zaklatást, akkor soha nem lesz megfelelő megelőzés. Ez a fő probléma” – jelentette ki Michálik. 

Read More

Post Comment