Search by category:
Egyéb kategória

„Bál van” az operaházban

„Bál van” az operaházban

Juhász Katalin

2024. 03. 04., h – 16:39

Budapest |

Bogányi Tibor visszalépett az Operaházban öt éve futó Carmina Burana előadás vezénylésétől, mert a főigazgató úgy döntött, a büfé bevételének növelése érdekében két részben kell játszani a darabot.

A rendező-karmester vasárnap közösségi oldalán tette közzé álláspontját. „Tegnap kaptam a főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana-előadást kettévágva, félórás szünetet kell tartani az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében. A döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést” – áll a nyilatkozatban. Az ügyet az index.hu robbantotta ki, és hatalmas port kavart.

Carl Orff szcenikus kantátája, a Carmina Burana 55-60 perces – a karmester által diktált tempótól függően – ezért az egész világon egyhuzamban játsszák. Az operaház előadása a vizuális körítés miatt 70 perces, és az elmúlt öt évben nagy sikerrel játszották Bogányi vezényletével. „A zene és a látvány egymásra épülő elemekből, jelenetekből áll, dilettáns dolog közben behúzni a függönyt” – véli Zászkaliczky Ágnes művészeti vezető.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szintén a Facebookon műbalhénak nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy az intézmény érdekeit tartotta szem előtt. „Mi, akik erre az intézményre VALÓBAN az életünket tettük fel, és a feladat TÉNYLEG feleszi éjjeleinket és nappalainkat – magyarán nem két hétre betérő vendégek vagyunk itt –, képesek vagyunk mérlegelni a közös érdeket”.

Az Index megszólaltatta Miklósa Erikát, az előadás szoprán szólistáját is. „Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza” – mondta az énekesnő, aki hozzátette, bízik benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását. 

A vasárnap délelőtti előadáson Erdélyi Dániel, az opera énekkarának másodkarnagya ugrott be Bogányi Tibor helyett.

Read More

Post Comment