Search by category:
Egyéb kategória

Egyre szorosabb Gúta és Nagydobrony kapcsolata

Egyre szorosabb Gúta és Nagydobrony kapcsolata

Vataščin Péter

2024. 03. 04., h – 16:39

Gúta |

A „Fogjunk össze Nagydobrony községért“ című jótékonysági estre szóló belépőjegyek árából mintegy 780 euró gyűlt össze, amit a szervezők a kárpátaljai magyar falu küldöttségének nyújtották át.

Az est változatos kultúrprogramból állt. Elsőként a Corvin Mátyás Alapiskola két diákja adta elő Fellinger Károly „Gúta és Nagydorbrony“ c. versét. Őket a Szadai Czibere Táncegyüttes követte, akik galgamenti és magyarszováti táncokat jártak. A helyi Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont harmadik osztályos diákjai népi gyermekjátékokat mutattak be. Végül Tóth Laca, Nagy Boglárka és barátaik az Összetartozás című műsorukat adták elő – áll a szervezők által rendelkezésünkre bocsájtott sajtóanyagban.

Ahogyan az az est beharangozásakor sem volt titok, Gúta és Nagydobrony hamarosan formálisan is szorosabbra kívánják fűzni a kapcsolataikat – vagyis testvértelepülési egyezmény szeretnének kötni. Nagydobronyban egyébként már elfogadták a vonatkozó határozatot, míg a gútai képviselő-testület ezt március végén fogja megtenni.

Halász Béla (független) gútai polgármester többek között hangsúlyozta, a gútaiak együttéreznek a nagydobronyiakkal és általánosan a kárpátaljai magyarsággal. A béke fontosságának kiemelése mellett hozzáfűzte, adományok által lehetséges az egymás közti hidak építése, ill. mások életének javítása. Nagy Ferenc, a nagydobronyi kistérség polgármestere elmondta, már hat éve tart a két település egymáshoz való közeledése. Ezt először a Covid-járvány, majd Ukrajna Oroszország általi megtámadása akadályozta. Két éve, az orosz invázió megindulásakor azonban a gútai városvezetés, valamint Pikáli Róbert vállalkozó az elsők között ajánlották fel nekik a segítségüket. Beszélt arról is, hogy a kistérségbe rengeteg menekült érkezett, mellettük viszont segíteniük kell a házukat és az országot el nem hagyó időseknek is. Nagy Ferenc abban bízik, hogy a háború végeztével nagyon sok közös rendezvényt szervezhet a két település. 

A gútai esemény megálmodója és szervezője Pikáli Róbert a fogadáson átadta Nagy Ferencnek az rendezvényen összegyűlt 781,20 eurót.

Read More

Post Comment