Search by category:
Egyéb kategória

Egyértelműen kettészakadt a V4

Egyértelműen kettészakadt a V4

Czímer Gábor

2024. 03. 05., k – 17:11

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk (PO) élesen bírálta Juraj Blanár (Smer) szlovák és Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyi tárcavezetőt, amiért találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A múlt heti prágai V4-es csúcsról pedig kiderült, rendkívül feszült hangulatban zajlott, Tusk és cseh kollégája Petr Fiala (ODS) legszívesebben elkerülte volna a találkozót Robert Fico (Smer) szlovák és Orbán Viktor (Fidesz) magyar kormányfővel.

Tusk hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette, az orosz rezsim által meggyilkolt Alekszej Navalnij temetésének napján találkozni Lavrovval, „nem csupán jó vagy rossz ízlés kérdése”. „Alekszej Navalnij temetésének napján ünnepi lakomát tartani… a magyar kormány egy újabb olyan lépése, amelyet politikai és erkölcsi okokból nehezen tudunk elfogadni” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök. Tusk arra utalt, hogy Szijjártó pénteken egy olyan videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyen a törökországi Antalyában tartott diplomáciai fórumon az ünnepi ebéd során kedélyesen beszélget Lavrovval. „A béke 0. feltétele: párbeszéd” – írta a videó mellé Szijjártó. Egyébként a magyar kormány hivatalosan, egyetlen uniós tagállamként, nem reagált az orosz ellenzéki vezető halálára, mindössze Orbán utalt rá egy parlamenti felszólalásában. „Sovinisztáknak nem jár tisztelet” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, a törökországi fórumon Blanár szombaton találkozott Lavrovval. A szlovák külügyi tárcavezető szerint az egyeztetés során a békét sürgette és közölte az orosz miniszterrel, hogy Szlovákia tiszteletben tartja az ENSZ-tagállamok területi egységét és szuverenitását. „A pozsonyi és budapesti kollégák ismét bebizonyították, hogy bizonyos kérdésekben nagyon eltérőek a nézeteink” – reagált Blanárra és Szijjártóra a lengyel Tusk. „Egészen pontosan az Oroszországhoz és az Ukrajna elleni támadáshoz való hozzáállásukról van szó” – tette egyértelművé a lengyel miniszterelnök, mire gondol. Ingrida Simonyte litván kormányfő Tuskkal való egyeztetése után „sajnálatos döntésnek” nevezte a szlovák és a magyar miniszter találkozóját Lavrovval.

A kényelmetlen V4

A cseh Respekt hetilap pedig azt tárta fel, milyen diplomáciai problémák kísérték a V4-es kormányfők múltheti találkozóját. Fico ugyanis a csúcs előtt súlyos kijelentéseket tett. Az ukrajnai orosz agresszióról azt állította, hogy azt „az ukrán neonácik tombolása okozta”, de arról is beszélt, szerinte a nyugati államok katonákat akarnak küldeni a konfliktuszónába. Emmanuel Macron francia elnök valójában korábban a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldése kapcsán arról beszélt, „semmit sem lehet kizárni”, ami inkább egy figyelmeztetés lehetett Oroszország számára. Mivel a cseh miniszterelnök Orbánt kerüli, sőt, a Respekt újságíróinak jelenlétében autokratának nevezte őt, a V4-ek találkozóját amúgy is igyekezett elodázni. Fico azonban több csatornán is sürgette azt, ám épp a szlovák miniszterelnök nyilatkozatai miatt felmerült, hogy a prágai V4-es csúcsot lemondják. Végül Fiala szerint ehhez már túl késő volt, és inkább úgy döntöttek, megtartják a találkozót, de azzal, hogy a cseh kormányfő nyíltan fogja bírálni szlovák partnerét.

Tusk és Fiala aztán közvetlenül a találkozó előtt negatívan nyilatkoztak Orbánról és Ficóról is. Az előbbi azt mondta, a magyar és a szlovák kormányfővel nem lehet kompromisszumot kötni, a cseh kollégája pedig arról beszélt, nem örül, hogy Orbánnal és Ficóval kell találkoznia. Fiala a V4-es találkozó előtt külön is leült tárgyalni Tuskkal. A cseh miniszterelnök később nyilvánosan beszélt arról, hogy azt még szó nélkül hagyta, hogy Fico virágot vitt Gustáv Husáknak, a kommunista Csehszlovákia vezetőjének sírjára, de azt már nem hagyhatja kommentár nélkül, hogy a szlovák miniszterelnök szerint a háborút Ukrajna, vagy a nyugati államok robbantották ki. „Egyértelmű, ki a bűnös. Az orosz agresszív politika és a civileket gyilkoló Oroszország az” – jelentette ki. A V4-es csúcstalálkozó aztán komolyabb eredmény nélkül zárult. A Respekt a cseh miniszterelnök közvetlen környezetéből származó forrására hivatkozva azt írja, a V4 a következő években egészen biztosan kettészakad egy Magyarország-Szlovákia és egy Csehország-Lengyelország párosra.

Kettészakadt V4-ek

Zgut-Przybylska Edit politológus, V4-es szakértő lapunknak a fentiek kapcsán elmondta, a négy ország még soha nem volt ennyire megosztott Oroszország és Ukrajna kapcsán, mint most. „A V4 évek óta kettészakadt állapotban evickél, de a lengyel és szlovák választások alapjaiban rendezték át a korábbi 2 plusz 2 felállást. Most a Kreml-barát és Ukrajna-ellenes Orbán a vele hasonló Robert Ficónál keres »menedéket« a nemzetközi elszigetelődés elől. De ez egy jóval súlytalanabb »ellenforradalmi« tandem, mint a korábbi Orbán-Kaczynski felállás” – nyilatkozta. Zgut-Przybylska azonban hozzátette, ugyanakkor a V4 alapjaiban mindig is egy pragmatikus, költség-haszon elven működő platform volt, és ameddig lesznek közös pontok, a formátum nem fog megszűnni. „Jelenleg ezek az energiapolitika, különösen az atomenergia és az LNG rendszerösszekötők, az infrastruktúra-fejlesztés, a közös agrárpolitika-kereskedelmi szabályozás és a migráció” – sorolta. Hozzátette, ugyan alacsony szinten, de ezeken a területeken rövidtávon működhet a négy állam közötti egyeztetés. Ugyanakkor a V4 az uniós szinten nem fog közös hangon megszólalni. „Hosszútávon a csoport jövője elsősorban a háború kimenetelétől és Oroszország további lépéseitől függ” – zárta a szakértő.

Read More

Post Comment