Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Fico lenézi az Alkotmánybíróságot, ilyet csak a diktátorok tesznek

Matovič: Fico lenézi az Alkotmánybíróságot, ilyet csak a diktátorok tesznek

Kulcsár Péter

2024. 03. 05., k – 19:38

Robert Fico kormányfő, a Smer elnöke lenézi az Alkotmánybíróságot. Ilyet csak a diktátorok tesznek, akiknek nincs keresnivalójuk a demokratikus társadalomban – mondta Igor Matovič, az ellenzéki Slovensko mozgalom vezetője Ficónak az Alkotmánybíróságról és annak elnökéről, Ivan Fiačanról tett kijelentéseire reagálva.

„Bár Robert Fico azt állítja, hogy tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntéseit, a kijelentései ennek az ellenkezőjéről árulkodnak” – hangsúlyozta Matovič.

Fico távozásra szólította fel az Alkotmánybíróság elnökét. „Fenyegeti az Alkotmánybíróság elnökét, ami elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban” – mondta Grendel Gábor (Slovensko) parlamenti képviselő, és azt mondta, a miniszterelnök láthatóan ideges.

A miniszterelnök kedden azt mondta, az Alkotmánybíróság elnökének vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. Fico így reagált arra, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Büntető törvénykönyv módosításának egy részét. Hozzátette azt is, hogy az új köztársasági elnökének felelősségre kell majd vonnia az Alkotmánybíróság elnökét. A kormányfő szerint valakinek vállalnia kell a felelősséget azért is, amiért a sajtó még azelőtt beszámolt a bíróság döntéséről, hogy azt az érintetteknek kézbesítették volna.

Read More

Post Comment