Search by category:
Egyéb kategória

Toleranciaközpont nyílt az egykori lévai zsidó iskola épületében

Toleranciaközpont nyílt az egykori lévai zsidó iskola épületében

Mészáros Richárd

2024. 03. 08., p – 18:01

Felújították az egykori lévai zsidó iskola épületét – tájékoztatott Mária Mészárošová, a Lévai Városi Kulturális Központ igazgatója.

Az épület felújítására 900 ezer eurós támogatást kapott az önkormányzat az EGT 2014–2021-es támogatási projekt keretében a norvég alapokból. A beruházás teljes költségét 1 216 216 euróra becsülték. A városi hivatal jóváhagyta a 316 216 összegű társfinanszírozást.

Az egykori zsidó iskola épületének felújítása 2022-ben kezdődött el, oktatási, kulturális célokra fogják használni. Hogy nemzeti kulturális műemlék jellegét megőrizzék, a két világháború közötti időszakban a városban élt nemzeti kisebbségek életét bemutató állandó kiállítás kapott helyet a termeiben.

Az egykori zsidó iskola a zsinagóga szomszédságában épült 1935-ben, Jacques Oblatt bécsi építész tervei alapján, a funkcionalista építészet jellegzetes jegyeit viseli. 1944-ben a zsidó gettó része lett, innen hurcolták el a lévai zsidókat a koncentrációs táborba. A háború után nem alakult újjá a város zsidó hitközössége.

A 20. század második felében az épületben iskolák működtek, majd az 1990-es években a város tulajdonába került. A zsinagóga 2013-as felújítása után az épület nagymértékben megőrizte eredeti építészeti jellegét.

Read More

Post Comment