Search by category:
Egyéb kategória

Electro-forradalom március 15-én

Electro-forradalom március 15-én

Juhász Katalin

2024. 03. 10., v – 12:55

Az egykor a Ninja Tune kiadónál is alkotó brit elektronikus zenei producer és előadó, Forest Swords március 15-én Pozsonyban lép fel, méghozzá egy egyszemélyes magyar „előzenekarral”.

A Forest Swords Matthew Barnes experimentális elektronikus szólóprojektje, aki a digitális elemeket akusztikus hangszerekkel keveri, sokdimenziós ambient atmoszférát teremtve. Készített remixeket Björknek és Neneh Cherrynek, emellett számos vizuális és művészeti projekthez írt zenét, többek között a Sundance-díjas Ghosts of Sugar Land című dokumentumfilmhez, a The Machine Air című, drónnal forgatott etűdhöz, valamint a Norvég Nemzeti Balett számára készített táncelőadás soundtrackjéhez.

Tavaly októberben megjelent albuma, a Bolted eltér az eddigi dallamos, ambient világtól és visszahozza az első megjelenéseire jellemző diszharmonikusabb white noise hangzást. 2017-es Compassion című albumához képest sokkal sötétebb és feszesebb, tele kísérteties, ködös vokálokkal és torzított ütemekkel.

A pozsonyi koncert helyszíne az A4 – kortárs kulturális tér, ahol már a bemelegítés is izgalmasnak ígérkezik: a marcelházai származású, Budapesten élő producer, dobos és hangdizájner, Ficture jóvoltából. Őt Tokár Gábor néven a Vad Fruttik dobosaként ismerte meg a nagyközönség, ez a projekt azonban teljesen más: az élő dob és az elektronikus zene izgalmas elegye. Bonyolult ritmusok találkoznak a digitálisan torzított, loopolt akusztikus hangokkal, improvizatív módon. Ficture a szlovák közönség számára sem ismeretlen, Zuzana Mikulcová jazzénekesnővel például egy rendkívül izgalmas, Fúzie című zenei-társadalmi projektet tettek le az asztalra, többek közt Peter Lipa, Dan Bárta és Beata Hlavenková közreműködésével.

A koncert az úttörő, sőt bozótvágó Nu Sound of… programsorozat keretében valósul meg, amelynek szervezői innovatív nemzetközi művészek hazai bemutatását tűzték ki célul.

Read More

Post Comment