Search by category:
Egyéb kategória

Elindult a medvehagymaszezon – vigyázzon, hol szedi

Elindult a medvehagymaszezon – vigyázzon, hol szedi

Mészáros Richárd

2024. 03. 10., v – 10:05

Nem mindenhol engedélyezett a medvehagyma szedése.

Természetvédelmi őrök bírságoltak meg medvehagymát gyűjtőket Kinorány (Chynorany – Simonyi járás) mellett – számolt be a Markíza TV.

A nő egy egész kosárnyi medvehagymát gyűjtött, amiért húsz eurót kellett fizetnie. Az őrökkel az erdőből való távozásakor találkozott.

A Markíza a Chynorianský luh medvehagyma-lelőhelyre is ellátogatott, ahol bár mindenütt nő, tilos a szedésük. 

A harmadik természetvédelmi fokozat felett tilos a medvehagyma gyűjtése, a bírság a háromezer eurót is meghaladhatja – teszik hozzá.

Fontos megjegyezni azonban, hogy Szlovákiában vannak olyan helyek is, ahol még mindig bátran gyűjtheti az egyébként rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmazó tavaszi növényt.

(tvnoviny.sk)

Kapcsolódó cikkünk

A két növény megtévesztésig hasonlít.

A medvehagyma rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz – például C-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot. A növényt felhasználhatjuk pesto, leves vagy kenő készítésére illetve húsok ízesítésére is kiválóan alkalmas.

A medvehagyma – akárcsak a fokhagyma – antibakteriális hatású. Támogatja az egészséges bélflóra megtartását, de az enyhe emésztőrendszeri problémák esetében is hatékony. A medvehagyma rendszeres fogyasztása a káliumnak köszönhetően javítja a vérnyomást és hozzájárul a szív egészséges működéséhez.

Amennyiben medvehagymát gyűjtene, figyeljen oda, hogy semmiképp se keverje össze azt a halálosan mérgező gyöngyvirággal. Alaposan vizsgálja meg a növényt, mielőtt elfogyasztaná: a medvehagyma leveleinek alsó része fénytelen, míg a gyöngyvirág fényes. A medvehagyma esetében csak egy levél nő a száron, amelynek közepén egy világos ér látható, a gyöngyvirágnak általában két-három levele van a száron.

Read More

Post Comment