Search by category:
Egyéb kategória

Raši: Részünkről semmi sem változik Csehország irányába

Raši: Részünkről semmi sem változik Csehország irányába

Mészáros Richárd

2024. 03. 10., v – 15:06

Richard Raši (Hlas) beruházási és régiófejlesztési miniszter kijelentette, ami Csehországot illeti, a szlovák fél részéről semmi sem változik, és folytatni kívánják az együttműködést. Tomáš Valášek, a Progresszív Szlovákia alelnöke válaszul leszögezte, a kormányközi konzultációk felfüggesztése cseh részről a szlovák kormány intézkedéseinek következménye.

Raši szerint a cseh fél lépése akár azt a benyomást is keltheti, hogy a cseh kormány „beavatkozik a szlovákiai elnökválasztási kampányba egy jelölt – Ivan Korčok – javára”. Ezzel összefüggésben rámutatott Petr Fiala cseh miniszterelnök és Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnökének találkozójára. Valášek erre úgy reagált, hogy a találkozót már régóta tervezték, és Raši állításait összeesküvésnek tartja.

A miniszter nem tartja problémának, hogy Szlovákiát nem hívták meg a külügy- és védelmi miniszterek telekonferenciájára, amely – elmondása szerint – Ukrajna felfegyverzésével foglalkozott. Valášek szerint a 27 uniós tagállamból 24-et hívtak meg a konferenciára. „Közös lőszerbeszerzésekről állapodtak meg Ukrajna számára, valamint az Ukrajnának nyújtott segítségről az aknamentesítésben és a kibervédelemben” – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő a műsorban bírálta Juraj Blanár (Smer), a szlovák külügyminisztérium vezetőjének és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter törökországi találkozóját. Raši szerint azonban ilyen találkozókra minden oldalról szükség lesz a jövőben a békés rendezés érdekében.

Read More

Post Comment