Search by category:
Egyéb kategória

Václav Klausszal tárgyalt Fico

Václav Klausszal tárgyalt Fico

Nagy Roland

2024. 03. 11., h – 16:57

Pozsony |

Robert Fico (Smer) miniszterelnök hétfőn találkozóra hívta Václav Klaus egykori cseh köztársasági elnököt. A tárgyalás során szóba került a két ország közti diplomáciai vita is, amely múlt héten robbant ki a szlovák kormányfő és Petr Fiala cseh miniszterelnök között.

A Fiala és Fico közti feszültséget már a legutóbbi V4-es találkozón is érezni lehetett, a cseh miniszterelnök a tárgyalás előtt is bíráló hangnemben nyilatkozott szlovák kollégájáról, főleg az ukrán–orosz háborúval kapcsolatos nézetei miatt.

A két ország közti diplomáciai feszültséget csak tovább növelte a cseh kormányfő múlt heti kijelentése arról, hogy bizonytalan időre felfüggesztik a kormányközi egyeztetéseket a Fico-kabinettel. Fiala továbbá kritizálta Ficót, amiért azt mondta, a háborút „az ukrán neonácik tombolása okozta”. 

Kapcsolódó cikkünk

Prága/Pozsony |

A cseh miniszterelnök Petr Fiala (ODS) bejelentette, lemondja a prágai és a pozsonyi kormány közös ülését. Döntésüket Robert Fico (Smer) kabinetjének az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán elfoglalt álláspontjával indokolta. Fiala szerint Ficóék mintha Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálnák. A szlovák miniszterelnök erre úgy reagált, cseh kollégája a háborút támogatja.

Szerdán, a prágai kormányülés után a cseh miniszterelnök kijelentette, kabinetje beszünteti a kormányközi egyeztetéseket a szlovák partnerével és határozatlan időre elhalasztja az áprilisra tervezett közös kormányülést is. Fiala ezt azzal indokolta, hogy a szlovák kormánynak alapvetően eltér az álláspontja azt illetően, hogy ki felelős az Ukrajnát ért orosz agresszióért. A döntést a cseh kormány egyhangúlag támogatta. Korábban a cseh miniszterelnök élesen bírálta Fico azon kijelentését, amelyben azt állította, a háborút „az ukrán neonácik tombolása okozta”. A szlovák kormányfő az orosz invázió megindulásának második évfordulóján pedig arról beszélt, szerinte az Európai Uniónak az a célja, hogy a „szlávok kölcsönös öldöklését” támogassa Ukrajnában. Ezt követte a mostani cseh elhatárolódás. „A most kialakult helyzetben, illetve amikor Szlovákiában hamarosan államfőválasztásra kerül sor, választási kampány lesz, nem helyénvaló egy olyan, átlagon felüli viszonyokat jelentő lépést tenni, mint a közös kormányülés” – jelentette ki Fiala. A cseh kormányfő megerősítette, a döntésük egyik oka az volt, hogy a szlovák külügyminiszter Juraj Blanár (Smer) a törökországi fórumon találkozott Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezetővel. Majd arról beszélt, az egyes miniszterek továbbra is találkozni fognak, a közösen indított projekteket is folytatni fogják. Fiala szerda este a CNN Prima News-nak pedig azt mondta, a szlovák kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontja nem a Nyugat, hanem mintha Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálná.

Fico túl messzire ment

Az ügy kapcsán a cseh külügyminiszter, Jan Lipavský (Cseh Kalózpárt) is élesen bírálta a szlovák kormányt. „A világ másik felén lévő partnereink felfogják, hogy Európa biztonsága az egész világ biztonságára hatással van. Ezért némileg sajnálatosnak tartom, hogy a szlovákiai kollégáim ezt nem így gondolják” – mondta Lipavský. Majd hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, amikor Szlovákia a külpolitikája során mindkét oldalra igyekszik játszani, akkor általában mégis az egyik oldalon ragad. Martin Dvořák (STAN) európai ügyekért felelős miniszter pedig kijelentette, Fico ebben a játékban még Magyarországnál is messzebbre merészkedett. A cseh kormány álláspontját először lehozó Seznam Zprávy felidézi, hogy 2012-ben került sor az első közös kormányülésre és eddig összesen nyolc ilyen esemény volt. A most áprilisra tervezett találkozót, amelyre így már nem fog sor kerülni, még tavaly jelentették be.

Fico reagál

Fico szerda este először egy videóüzenetben reagált a cseh kormány döntésére. Ebben arról beszél, a cseh–szlovák kapcsolat, a közös történelemnél fogva is, rendkívül erős. „A szlovák kormány soha nem fogja a mélységes cseh-szlovák viszont veszélyeztetni” – jelentette ki azzal, Fialát szívesen látja Pozsonyban. Fico azt állítja, a cseh kormány döntése mögött az áll, hogy támogatni akarja az ukrajnai háborút, míg szerinte ők „nyíltan a békéről beszélnek”. Majd kijelentette, a cseh döntés nem lesz hatással a szlovák külpolitikára. A csütörtöki sajtótájékoztatóján aztán azt mondta, a cseh-szlovák viszony meghatározóbb, mint hogy a két országban éppen ki a miniszterelnök, és Fiala kijelentésével kapcsolatban hiúságról beszélt, illetve arra utalt, hogy a cseh kormány beavatkozik a szlovák belügyekbe. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyancsak arra utalt, a cseh kormány a közelgő szlovákiai államfőválasztás során Ivan Korčok oldalán akar beavatkozni a szlovákiai belügyekbe. Az SNS által jelölt környezetvédelmi miniszter Tomáš Taraba szerint pedig a közös kormányüléseknek amúgy sem volt semmi értelme.

Fico=Mečiar

Az ügyre Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök is reagált. „Ha értékrendjében gyengítjük a külpolitikát, barátokat veszíthetünk el. Sajnálom, hogy most ez történik. A tisztségemből adódóan továbbra is törekedni fogok Szlovákia és Csehország viszonyának megerősítésére” – írta a közösségi oldalán az államfő. A cseh döntés nyomán a szlovák ellenzék is élesen kritizálta a pozsonyi kormányt. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia vezetője az ügyet Csehszlovákia felbomlása óta a legsúlyosabb helyzetnek nevezte. Majd arról beszélt, Vladimír Mečiar egykori kormányfőnek évekig tartott, míg Szlovákiát „Európa sötét foltjává” változtatta, míg Ficónak ez öt hónap alatt sikerült. Az ugyancsak ellenzéki SaS elnöke, Richard Sulík is Mečiarhoz hasonlította Ficót.

Cseh ügyek

Az cseh ellenzéki ANO vezetője Andreja Babiš ugyanakkor bírálta a prágai kormány döntését. Szerinte a két ország kapcsolatát először Igor Matovič (Szlovákia-mozgalom) kezdte leépíteni, és most Fiala teljesen lerombolja. A prágai kormány lépését gyerekesnek tartja. Fiala erre úgy reagált, elképesztőnek tartja Babiš kijelentését, amiből szerinte az látszik, az ellenzéki politikusnak mindegy, hogy Csehország egy demokratikus, szabad és biztonságos Európában fog-e létezni.

A cseh-szlovák viszonyban további súrlódást jelentett, hogy a szlovák külügy berendelte Hollandia pozsonyi nagykövetét, Gabriella Sancisit, hogy kifogásainak adjon hangot azzal a rendezvénnyel kapcsolatban, amelyet csütörtökön a Holland Királyság prágai nagykövetségén rendeztek volna. Az esemény egyik vendége Rastislav Káčer korábbi szlovák külügyminiszter, míg a másik résztvevő Juraj Rizman, az egyebek mellett háborús visszaemlékezéseket gyűjtő nonprofit szervezet, a Post Bellum munkatársa, aki Zuzana Čaputová szlovák államfő élettársa is egyben. A beszélgetésre a magyar és a szlovák nagyköveten kívül az összes uniós ország prágai külképviseletének vezetőjét meghívták. A szlovák külügy szerint Hollandia beavatkozik a szlovák belügyekbe, ha a kormánykritikus hangoknak ad teret. Az eseményt azonban nem a holland nagykövetség, hanem egy civil szervezet rendezte, a külképviselet csak a helyiséget biztosította volna. Robert Fico csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján ugyanis arról beszélt, információi szerint az esemény végül nem a nagykövetség ingatlanjában, hanem egy másik helyszínen valósul meg. A rendezvényt megvalósító Centrum pro informovanou společnost nevű szervezet a közösségi oldalán pedig azt írta, sem az orosz, sem a szlovák kormány nem szólhat bele, kit hívnak meg az eseményeikre.

Erre reagálva a szlovák miniszterelnök kijelentette, a cseh kormányfő döntése mögött az áll, hogy nyíltan támogatni akarja a háborút, míg az ő kabinetje a békéről beszél.

Fiala múlt hét pénteken tárgyalásra hívta Prágába Michal Šimečkát, a Progresszív Szlovákia (PS) elnökét. Elmondása szerint a találkozó konstruktív hangnemben zajlott, és megerősítette, a két ország között továbbra is erős a kapcsolat. Šimečka pedig úgy fogalmazott, mindenképpen tisztázni akarta Fialával, hogy a szlovák állampolgárok véleményét nem egy személyben Robert Fico testesíti meg.

Kapcsolódó cikkünk

Kiváló a kapcsolat Csehország és Szlovákia között – mondta pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök, miután Michal Šimečkával, az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom elnökével találkozott.

„A Kramář-villában (Prágában) köszöntöttem Michal Šimečkát, akivel egyetértünk a külpolitikai kérdésekben. Tudjuk, ki az agresszor és ki az áldozat, és azt is tudjuk, kinek kell segíteni” – írta közösségi oldalán a cseh miniszterelnök.

Fiala és Šimečka abban is egyetértett, hogy számos közös érdeke és projektje van Szlovákiának és Csehországnak, például az energetika vagy a közlekedési infrastruktúra területén. „Mindannyiunk érdeke, hogy a csehek és a szlovákok együttműködjenek és fejlesszék a kölcsönös kapcsolatokat” – közölte a cseh miniszterelnök.

Šimečka, a szlovák parlament alelnöke a találkozó után azt mondta, a cseh miniszterelnök Szlovákia barátja, és felelős európai államférfi. „Egy lényeges üzenetet közvetítettem neki – Szlovákia nem egy személyben Robert Fico (Smer) miniszterelnök” – jelentette ki.

Kapcsolódó cikkünk

Válaszul Szlovákia külpolitikájára Csehország elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetést. Törölték a közös kormányülést, amelyre április végén, május elején került volna sor Csehországban. A döntés egyik oka, hogy Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a múlt héten találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő a szerdai kormányülést követően.

„Nem tartjuk helyénvalónak, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban kormányközi konzultációt tartsunk a szlovák kormánnyal. Bár korábban terveztük ezt, de most meggyőződésünk, hogy jelenleg nincs szükség a két kormány együttes ülésére” – mondta Fiala, és hozzátette, a szlovák felet is tájékoztatták a tárgyalás elnapolásáról szóló döntésről.

A cseh kormányfő megjegyezte, Prága tisztában van azzal, hogy szoros a kapcsolat a szlovák és a cseh nép között, és széleskörű az együttműködés a két ország között is, amit szeretnének folytatni. „Konkrét projektekben kell együttműködni, ezek fejlesztésében érdekeltek vagyunk” – mondta.

„Nem lehet azonban eltekinteni attól, hogy néhány kulcsfontosságú külpolitikai kérdésben jelentős véleménykülönbségek vannak közöttünk” – folytatta Fiala, aki problémának tartja Blanár és Lavrov találkozóját.

Bár Szlovákia EU- és a NATO-tag, Csehország pedig a hozzá legközelebb álló országnak tekinti, Fiala szerint alapvető nézetkülönbségek vannak a két ország kormánya között az ukrajnai orosz agresszió okait illetően. „És egy ilyen helyzetben, mint amilyen a jelenlegi, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Szlovákia elnökválasztás előtt áll, választási kampány van, nem helyénvaló egy olyan rendhagyó lépés, mint a két kormány együttes ülése” – indokolta a cseh kormány döntését.

Fiala hozzátette, azért a két ország közötti együttműködés nem ért véget. „Nem szakítjuk meg az együttműködést, a miniszterek továbbra is találkozni fognak a munkamegbeszéléseken, de most így kell reagálnunk, ezért elhalasztjuk a kormányközi tárgyalásokat” – tette hozzá a cseh miniszterelnök.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter úgy fogalmazott, Csehország nemcsak a csehek és szlovákok közötti, hanem politikai szinten is jó kapcsolatokra törekszik. „Az országaink között levő külpolitikai nézetkülönbségeket azonban egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – mondta, és hozzátette, a barátoknak őszintének kell lenniük egymással, képesnek kell lenniük arra is, hogy akár kellemetlen dolgokat is kimondjanak. „Ha Szlovákia megpróbál mindkét oldalnak megfelelni, általában az a tapasztalat, hogy az egyik oldalon reked” – tette hozzá Lipavský.

A PS elnöke azt mondta, Szlovákiában rengeteg ember „egyértelműen Európa- és Nyugat-párti, értékeli a partnerséget, és felelősségteljesen viszonyul a szomszédunkban zajló eseményekhez, az Ukrajnának nyújtott segítséget is beleértve”. „Egyúttal méltattam Petr Fiala miniszterelnök vezető szerepét és kezdeményezését ezen a területen” – tette hozzá.

Olyan mély és fontos kapcsolatok kötik össze a két országot, amelyeket egyetlen kormány sem veszélyeztethet – mondta Šimečka. „Megértem a cseh kormány őszinte jelzéseit, elvégre ez is feladata a legközelebbi partnernek. Teljesen biztos vagyok abban, hogy közösen túljutunk ezen a nehéz időszakon, és kész vagyok mindent megtenni a jó kapcsolatokért” – tette hozzá.

Szlovákia ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjára válaszul Csehország a héten elhalasztotta a cseh-szlovák kormányközi konzultációt. Nem tartják meg az április végére-május elejére Csehországba tervezett közös kormányülést. Robert Fico miniszterelnök erre úgy reagált, hogy a cseh kormány döntése nem befolyásolja Szlovákia szuverén külpolitikáját, és továbbra is szívesen látják Szlovákiában a cseh kormány képviselőit .

Kapcsolódó cikkünk

A cseh kormány döntésének Robert Fico (Smer) kormányfő szerint nem lesz hatása Szlovákia szuverén külpolitikájának folytatására – a kormányfő ezzel reagált arra, hogy Prága lemondta a tervezett cseh-szlovák közös kormányülést. 

A cseh döntés oka, hogy a két kormány teljesen másképp ítéli meg az Ukrajnai háborút. Fico bejelentése szerint a szlovák kormány tudomásul veszi, hogy a cseh kormány úgy döntött, veszélybe sodorja a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy szívesen látják Szlovákiában a cseh kormányt.

„A szlovák kormány sosem fogja semmilyen veszélynek kitenni a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra mégis így döntött, csak azért, mert érdeke az ukrajnai háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a béke szükségességéről beszél” – szögezte le Fico.

A kormányfő azt is kijelentette, bármikor szívesen látják a cseh kormányt Szlovákiában, és Pozsony nem fogja terhelni a közös politikai kapcsolatokat az eltérő világlátás miatt, mert ennek semmi köze a szlovákok és a csehek együttéléséhez. A két nép kapcsolatát kivételesnek és történelminek nevezte. „A kölcsönös bizalomról, a barátságokról, rokoni kapcsolatokról és a megértésről szólnak” – tette hozzá a két nép viszonya kapcsán.

Petr Fiala szerdán jelentette be, hogy Csehország felfüggeszti a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket, és elmarad az április végére, május elejére tervezett csehországi közös kormányülés. Az egyik ok, hogy Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter a múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. „Nem tartjuk helyesnek, hogy a következő hetekben, hónapokban kormányközi egyeztetéseket tartsunk, úgy, ahogy terveztük és megállapodtunk róla” – mondta Fiala, de hozzátette, ezzel nem szűnik meg a két ország együttműködése.

A szlovák miniszterelnök hétfőn Václav Klausszal tárgyalt Pozsonyban. Az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón leszögezte, a szlovák–cseh viszonyt rendkívül értékesnek tartja, és nem lát okot arra, hogy eltérő véleményekkel terhelje, főleg olyan események kapcsán, amelyek szerinte nem érintik a két ország közös ügyeit.

„A beszélgetésünk során abból indultunk ki, hogy míg a politikusok jönnek-mennek, a nemzetek megmaradnak. Ezt biztosan így látják Szlovákia állampolgárai is”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Klaus állítása szerint a találkozójuk már régóta tervezett volt, vagyis a tárgyalás ötlete nem a múlt heti konfliktus kapcsán merült fel. Az egykori cseh államfő egyetértett Ficóval abban, hogy a két ország közti, évtizedekre visszanyúló kapcsolatokat nem veszélyeztetheti a különféle politikai érdekcsoportok civakodása.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment