Search by category:
Egyéb kategória

Javult a hulladék szelektálásának mértéke Komáromban

Javult a hulladék szelektálásának mértéke Komáromban

Vataščin Péter

2024. 03. 14., cs – 16:36

Komárom |

A szelektálás arányának növekedése nemcsak a környezet számára jó hír, ugyanis ezzel a városi kasszát is kímélik a lakosok – emlékeztet az önkormányzat sajtóközleménye.

2023 folyamán összesen 15283 tonna szemét termelődött Komáromban. Ez azt jelenti, hogy ebből egy lakosra átlagosan 487 kilogramm jut. Az összmennyiség ugyanakkor némileg kevesebb, mint az előző években, amely különösen a koronavírus elején volt nagymértékűszól a sajtóközlemény.

Jó hírnek számít, hogy tavaly jelentősen csökkent az izsai szeméttelepen lerakott vegyeshulladék mennyisége. 2023-ban 9560 tonna szemetet vittek szállítottak ki ide Komáromból, ami az azt megelőtő évhez képest 1719, 2021-hez képest pedig 3060 tonnával kevesebb.

Növekedő szelektálás

A szelektív hulladék teljes mennyisége több mint 5000 tonna volt. Ezzel Komárom szelektálási mutatója elérte a 33,554%-ot, ami jelentős javulás jelent a korábbi évekhez képest. A város korábban nem ért el ilyen magas arányt. A jövőben az önkormányzat a szelektálás további javulását reméli, mivel egyre többen használják a gyűjtőudvart, és a tavaly novemberben megnyíló komposztálót is egyre látogatottabb. 2023-ban két hónap alatt 328 tonna zöldhulladékot adtak le az új komposztálóba, amelynek éves kapacitása 2240 tonna. A lakosok ingyen adhatják le a lebomló hulladékot, a későbbiekben pedig szintén térítésmentesen vihetnek komposztot a kertjeikbe.

Két éve került bevezetésre a konyhai hulladék külön való elszállítása is, amelyből 2023-ban összesen 314 tonna gyűlt össze. Ezen a mennyiségen még sokat lehet javítani, hiszen a kidobott hulladék jelentős része konyhai, biológiailag lebomló hulladék. Ez a hulladéktípus energia termelésére is alkalmas, így a jövőben komoly lehetőségeket is rejt, ami mérsékelheti a kiadásokat – figyelmeztet az önkormányzat.

Pozitív előrelépés, hogy a gyűjtőudvarban egyre többen adják le szakszerűen az elhasznált elektromos eszközöket, amelyeket tilos a kukákba dobni, vagy a konténerek mellé rakni. Emelkedik a leadott használt olajak mennyisége is. A gyűjtőudvarban az építkezési hulladékon kívül minden hulladékfajta leadása díjmentes.

Növekvő költségek – szigorodó előírások

A hulladékgazdálkodásra költött kiadások egyre magasabbak, mivel egyre több új előírásnak kell megfelelni, és a szolgáltatás (begyűjtés, szállítás, lerakás) költségei is jelentősen növekedtek. Tavaly a város 2,1 millió eurót költött erre a célra, amely fokozatos emelkedést jelent, hat év alatt pedig közel megduplázódott az összeg. Mivel jövőre újabb szigorú előírásoknak kell megfelelni, ezek a kiadások a következő években is nagymértékben emelkedni fognak.

A komáromi önkormányzat szerint különösen bosszantó az illegális lerakatok mennyisége és az azok felszámolására kifizetett összegek. Rengeteg pénzt költ az önkormányzat a kukatárolók mellé lerakott hulladék begyűjtésére is. Az elmúlt öt évben 728 ezer eurót költött a város az illegális lerakatok elhordására. Mivel ezt az összeget sok más dologra is lehetett volna fordítani, így a hanyag szemetelők ennyivel rövidítették meg a többi komáromi lakost.

Növekszik az illeték

A hulladékgazdálkodás kiadásait tekintve 2023-ban az egy lakosra eső átlagos kiadás 67,2 euró volt. Mivel egyénenként 32 euró fizettek a komáromiak, így ez azt is jelenti, hogy az önkormányzat lakosonként 35 euróval (összesen közel 1,1 millió euróval) járult hozzá a kiadásokhoz a közös kasszából. 2024-ben a hulladékért fizetett illeték Komáromban 39 euróra emelkedik (amivel párhuzamosan a kiadások is emelkednek). Ez még mindig az alacsonyabb összegek közé tartozik a környező városokhoz viszonyítva. Egyes városok a központi előírásokra hivatkozva az teljes kiadás összegét teríttetik meg a lakosokkal. Vannak városok, ahol 70-80 vagy akár 100 eurót fizetnek a helyiek.

Az egyre jobban kiépülő infrastruktúra mellett a legfontosabb, hogy a lakosok részt vegyenek a szelektálásban és segítsenek visszaszorítani a felelőtlen szemetelést – elsősorban a kukatárolók mellett. A kiadások a jövőben biztosan tovább emelkednek, de a javuló szelektálás segíthet mérsékelni az növekedést. Manapság már azok a kételyek is eloszlottak, hogy a szétválogatott hulladékot összeöntik, mivel külön cég végzi a vegyes és a válogatott hulladék elszállítását. 

Komáromban a hulladék kezelése mellett jelentős pénzcsomagot költött a város az infrastruktúra fejlesztésére. Elkészült az új gyűjtőudvar (350 ezer euró), beindult az új komposztáló (1,4 millió euró), míg kukatárolók felújítására csak tavaly 250 ezer eurót költött az önkormányzat. (önkormányzat)

Read More

Post Comment