Search by category:
Egyéb kategória

Párkány továbbra is nemet mond a Green Park projektre

Párkány továbbra is nemet mond a Green Park projektre

Kulcsár Péter

2024. 03. 14., cs – 16:33

Párkány |

Párkány legújabb, a Környezetvédelmi Minisztériumnak elküldött állásfoglalásában ismételten elutasította, hogy a város kataszterében hulladékátalakító és -feldolgozó épüljön, továbbá arra kéri a minisztert, hogy a tervezett beruházás projektjét vesse el. A létesítmény megépülése ellen már 2017-ben is tiltakoztak a helyi és régióbeli lakosok.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a város és környékének lakossága többször is tiltakozott a leendő műanyag- és gumihulladékot feldolgozó üzem létesítése ellen, 2017-ben még a városháza előtt is tüntettek azért, hogy ez ne épüljön meg a helyi ipari park területén, Az ügyben jelenleg minisztériumi véleményeztetési eljárás zajlik, ismételten. A tárca ugyanis 2022 novemberében jóváhagyta a HC Logistik tervezett beruházását, ám ezt a minisztériumi döntést Párkány városa megfellebbezte. Tavaly márciusban a minisztérium illetékes szakosztálya pedig arról tájékoztatta a várost, hogy a fellebbezést továbbította az elbírálásra jogosult szervnek. Épp emiatt jelenleg ismét zajlik egy minisztériumi döntéselőkészítési véleményeztetés, melynek keretében a tárca Párkányt is megszólította. 

Kérik a minisztert, vesse el projektet

Párkánynak a projekttel kapcsolatos, jelenleg is érvényes állásfoglalása kapcsán lapunk Eugen Szabó polgármesterhez fordult. „2024.március 4-én városunk kézhez kapott egy levelet a  minisztertől, melyben közli, hogy lehetővé teszi, hogy a fellebbezést érintő döntés előtt újra betekintsünk az esetet érintő dokumentumokba. Mi ezt megtettük és tudomásunkra jutott, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium légkörvédelmi szakosztálya is nyújtott be egy szakvéleményt, melyben rámutat arra, hogy több, a projekttel kapcsolatos kérdés nem volt kellően megítélve a környezetre gyakorolt hatások hatástanulmánya során, sőt a javasolt technológia megfelelőségét is kétségbe vonja. Az említett új hozzászólás tudatában városunk március 8-án elküldött egy levelet a minisztériumba, melyben kifejezte egyetértését a légkörvédelmi szakosztály véleményével kapcsolatban és újra kifejezte egyet nem értését a projekt megvalósításával kapcsolatban. Városunk nevében egyúttal felkértem a miniszter urat, hogy törölje a záró állásfoglalásban megfogalmazott jóváhagyást és vesse el a projektet“ – közölte válaszában Párkány polgármestere.

Maga a tárca szakosztálya is bírálja a projektet 

A minisztérium klímaváltozási és légkörvédelmi szekciójának légkörvédelmi osztálya idén, február 22-én valóban kiadott egy állásfoglalást a HC Logistik cég Green Park Štúrovo projektjével kapcsolatban, és több részletben is bírálja a tervezett beruházást – derül ki a lapunk által ismert dokumentumból. Ebben a légkörvédelmi részleg végső soron azt állapítja meg, hogy ők, tehát a szakosztály már a 2018. március 15-én kiadott szakvéleményében is figyelmeztett néhány elégtelen információra a technológia elbírálásában és kétségeit fejezte ki a műszaki megoldást illetően. A minisztérium légkörvédelmi osztálya továbbra is fenntartja kritikai észrevételeit és hozzáteszi, hogy az általuk kifogásoltakat a végső állásfoglalásban is csak elégtelenül vagy egyáltalán nem oldották meg, nem teljesítették. A hasonló projekteknél szerzett tapasztalataikat figyelembe véve pedig kétséges, hogy a tervezett technológiai eljárás működőképes lehet. Egyúttal figyelmeztet, hogy a gumihulladék pirolitikus feldolgozásának más műszaki követelményei vannak, (főképp a fizikai-kémiai, hőmérsékleti paramétereket és a nyomást illetően), mint a műanyaghulladékot feldolgozó pirolitikus folyamatnak – derül ki a légkörvédelmi szakosztály februárban kiadott állásfoglalásából. 

Érzékeny szakasz

A több éve húzódó ügy kapcsán az már ismert, hogy a HC Logistik cég a Párkányi Ipari Park területén építene fel és működtetne egy olyan speciális, hulladékátalakító és -hasznosító üzemet, melyben évente tízezer tonna gumi és műanyag alapú, osztályozott hulladékot dolgoznának fel, oxigén jelenléte nélküli, hőlebontásos eljárással. A keletkező szintetikus gázt erre szakosodott társaságoknak adnák el, a keletkező szintetikus olaj másodlagos fűtőanyagként hasznosulna, a szénalapú, szilárd anyagot pedig további feldolgozásra küldenék. Szerkesztőségünk a jelenleg zajló minisztériumi véleményeztetési eljárás kapcsán írásba fordult a HC Logistik igazgatóságához is. Levelünkben ismertettük Párkány városának és a tárca légkörvédelmi szakosztályának álláspontját, továbbá megkérdeztük, hogy a vállalat továbbra is Párkányban szeretné-e megépíteni a hulladékfeldolgozóját? Azt is megkérdeztük, hogy képesek –e eloszlatni a minisztérium légkörvédelmi szakosztályának aggályait és teljesíteni minden szükséges feltételt és igényt a tárca részéről? Végül arra is kíváncsiak voltunk, mi garantálja azt, hogy a gyártási folyamat, a választott technológia és az alkalmazni kívánt eljárás nem fogja veszélyeztetni Párkány és a régió lakosságának egészségét, a légkör és a környezet tisztaságát? A cég titkársága lapunknak úgy válaszolt, a projekt jelenleg rendkívül érzékeny fázisban van, ezt többek közt az is bizonyítja, hogy szerkesztőségünk az ügyet illetően szélesebb körű információkkal rendelkezik, mint a HC Logistik. Ezért, hogy elejét vegyék az egymásnak ellentmondó értesüléseknek, valamint az összes érintett félnek alapos magyarázatot adjanak, csak akkor élnek majd az Új Szó által felkínált lehetőséggel, azaz akkor válaszolnak majd, ha a hivatalos állásponttal is megismerkednek. 

Továbbra is függőben

Mivel a minisztériumi véleményeztetési eljárás még nem zárult le, a Párkányba tervezett létesítmény ügye továbbra is nyitott. Eugen Szabó polgármester az Új Szó felvetésére, hogy mit lépnek, ha a javaslatuk ellenére a miniszter mégis engedélyezi a HC Logistik projektjét, közölte, hogy jelen pillanatban erre nem tud válaszolni. Ugyanakkor az is köztudott, hogy maga a város képviselő-testülete és a lakosság is ellenzi a beruházást, tehát, ha Párkányra nézve kedvezőtlen döntés születik, akkor további jogi és helyi szabályzási lépések várhatóak. A fejleményekről beszámolunk.

Read More

Post Comment