Search by category:
Egyéb kategória

Az EU stratégiai megállapodást kötött Egyiptommal

Az EU stratégiai megállapodást kötött Egyiptommal

Mészáros Richárd

2024. 03. 17., v – 17:42

Az Európai Unió vasárnap stratégiai partnerségi megállapodást kötött Egyiptommal, aminek keretében 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt az észak-afrikai országnak 2027 végéig részben az illegális migráció megfékezése érdekében.

Az egyezményt vasárnap Kairóban írta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az olasz, a belga, a görög, az osztrák kormányfő és a ciprusi elnök jelenlétében.

A támogatások új stratégiai partnerség részét képezik, amelynek keretében a felek tovább erősítik a migráció megfékezését szolgáló, valamint a politikai és gazdasági ügyekben történő együttműködést.

A tervezett támogatásokból 5 milliárd euró kölcsön, 1,8 milliárd eurót pedig az élelmiszerellátás biztosítását, valamint digitalizációt szolgáló befektetésekre különítenek el. További 600 millió eurót támogatásként utalnak ki, amiből 200 milliót a migráció kezelésére szánnak.

„Az egyezménnyel Egyiptom és az Európai Unió viszonyát átfogó stratégiai partnerség szintjére emeljük” – mondta von der Leyen.    Egyiptom jelenleg komoly gazdasági válsággal, 35 százalékos inflációval, valamint magas munkanélküliséggel küzd.

Giorgia Meloni történelminek nevezte a megállapodást és büszkeségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kormánya mekkora szerepet játszott az egyezség elérésében. „Egyiptom és az Európai Unió globális és stratégiai partnersége részét képezi annak a jelenlegi környezetnek, amelyben számos, a földközi-tengeri térséget elképzelhetetlen szinten destabilizálni képes válsággal vagyunk kénytelenek szembesülni” – jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Meloni a kihívások között említette az élelmiszer és ivóvízellátás biztosítását, valamint az energiabiztonság, a fejlesztések és az illegális bevándorlás kérdéseit. Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés mutatja az EU készségét a Földközi-tenger északi és déli partja közti újfajta együttműködés erősítésére.

Read More

Post Comment