Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ-jelentéstevő: veszélybe került a gyülekezési jog Európában

ENSZ-jelentéstevő: veszélybe került a gyülekezési jog Európában

Mészáros Richárd

2024. 03. 17., v – 16:11

A környezetvédelmi aktivistákkal szemben megnyilvánuló, fokozódó ellenségeskedések miatt veszélybe került a gyülekezési alapjog Európában – közölte vasárnap Michel Forst, az ENSZ környezetvédelmi jelentéstevője.

Forst nyilatkozatában mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a demokrácia világítótornyainak számító országokban, mint Németország, Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia egyre élesebbé válik a hangnem a környezetvédelmi aktivistákkal szemben. Mint mondta, a kormánytagok ezekben az országokban olyan kifejezésekkel illetik a békés tüntetőket, mint ökoterroristák, vagy zöld tálibok.

Hangsúlyozta, hogy egyes sajtóhírek csak tovább erősítik a nyilvánosságban mutatkozó ellenszenvet. Mint mondta, nemrég több európai országban is látogatást tett, ahol tüntetők panaszt tettek a velük szemben megnyilvánuló bánásmód miatt. Forst mérgező nyilvános viták és a környezetvédők elleni egyre keményebb fellépés veszélyére figyelmeztetett.

Fájlalta azt is, hogy az európai sajtójelentések gyakran csak a tüntetésekkel kapcsolatos történésekre összpontosítanak, de nem magára a klímaváltozásra, amely a megmozdulások kiváltó oka. Úgy fogalmazott, hogy a világ veszélyes időket él át, de a nyilvánosság gyakran nem érti, hogy fiatal emberek miért akadályozzák a repülőtereken a bejutást, vagy ragasztják magukat az aszfaltra.

Read More

Post Comment