Search by category:
Egyéb kategória

Az észt miniszterelnök a GDP-arányos védelmi kiadások növelését szorgalmazta

Az észt miniszterelnök a GDP-arányos védelmi kiadások növelését szorgalmazta

Mészáros Richárd

2024. 03. 19., k – 19:35

Kaja Kallas észt miniszterelnök a GDP-arányos védelmi kiadások növelését szorgalmazta uniós és NATO-s partnereinél tekintettel az ukrajnai háborúra.

Az észt kormányfő kedden Berlinben arról beszélt, hogy hazája már a hazai össztermék több mint 3,2 százalékát költi védelemre. Mint mondta, a partnereknek is ugyanezt kellene tenniük, mert különben gyengeségükkel provokálni fogják Oroszországot. „Ha azt gondolják, hogy győzhetnek, akkor lépni fognak. Ha megértik, hogy elég erősek vagyunk, nem mernek majd a NATO-val szemben fellépni” – tette hozzá.

„Ezért is kell majd ezt a közös erőfeszítést valóban együttesen vállalni” – követelte Kallas.

Az észt miniszterelnök ugyanakkor elismerte: nehéz elmagyarázni a lakosságnak, miért kell többet befektetni a védelembe. Felvetette azt is, hogy a lakosság talán tényleg nem úgy gondolja, hogy erre szükség lenne. „De már túl késő lesz, mire rádöbbennek, hogy erre valóban szükség van. Ez a gond a védelemmel” – fogalmazott.

Azokra a felvetésekre válaszolva, hogy az ukrajnai konfliktust esetleg be lehetne fagyasztani, Kallas azzal felelt, hogy „egy erőszakkal teli világban a pacifizmus egész egyszerűen öngyilkossággal ér fel”.

Kallas kitért Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos kijelentésére is, amelyet a kijevi vezetés támogatására összehívott februári konferencián tett. „Itt némi zavar keletkezett az angol nyelvben használatos fogalmak miatt. Valójában biztosíthatom önöket, hogy az ottani találkozón senki sem beszélt szárazföldi csapatok küldéséről Ukrajnába. Macron elnök sem” – jelentette ki az észt kormányfő, akit az ERR észt hírportál idézett.

Mint mondta, a párizsi találkozón a beszélgetés arról folyt, hogy „az ukrán katonákat célszerűbb lenne ukrán területen kiképezni”.

Read More

Post Comment