Search by category:
Egyéb kategória

Korčok és Pellegrini a Markízán vitázott

Korčok és Pellegrini a Markízán vitázott

Czímer Gábor

2024. 03. 19., k – 19:21

Pozsony |

Az év valószínűleg leginkább várt tévés vitája zajlott hétfő este a Markíza kereskedelmi televízión a két legesélyesebb elnökjelölt, Peter Pellegrini és Ivan Korčok között. A beszélgetésnek nincs egyértelmű nyertese.

Pellegrini és Korčok korábban még nem vitázott egymással, röviddel a kampánycsend előtt azonban két politikai vitaműsorban is feltűntek – a Markízán ketten vitáztak, az RTVS lapzártánk után záruló adásában pedig a többi elnökjelölttel közös műsorban szerepeltek. A Joj tervezett vitaműsorait a jelöltek folyamatos távolmaradása és programegyeztetési problémái miatt le kellett mondani, így egyik elnökjelölt sem jelenik meg a másik népszerű kereskedelmi televízióban. A felfokozott várakozásoknak megfelelően a Markízán zajló vita éves nézettségi rekordot döntött, a tévé által közzétett mérések szerint 875 ezer néző kapcsolta be a beszélgetést legalább három percre.

Maga a beszélgetés nem hozott sok újdonságot, borítékolható volt, hogy a Hlas házelnökének és az ellenzéki pártok által támogatott külügyminiszternek több alapvető kérdésben is eltér majd egymástól a véleménye – így Ukrajna és Oroszország, az SIS-igazgató kinevezése, vagy a Csehországgal kapcsolatos konfliktus megítélése kapcsán is.

A cseh kormány Szlovákiával kapcsolatos kritikus álláspontjára reagálva Pellegrini kijelentette, Szlovákiának olyan politikusokra van szüksége, akik megvédik. Korčok szerint Csehország azért szünetelteti a kormányközi egyeztetéseket, mert érthetetlennek tartja azt a külpolitikai irányvonalat, amilyet a szlovák kormány képvisel. A volt külügyminiszter úgy véli, hogy a szlovák kormány súlyosan veszélyezteti a szlovák állam érdekeit. Pellegrini a cseh kifogásokkal kapcsolatban azt nem érti, hogyan lehet Szlovákia érdekeire nézve károsnak tekinteni azt, hogy nem akarnak fegyvereket küldeni Ukrajnába, és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzák. „Nem értem, hogyan lehet bírálni egy országot azért, mert nem vall olyan militáns nézeteket, mint Csehország” – mondta a házelnök.

Korčok azt állítja, Szlovákia állampolgárai nem akarják, hogy eláruljuk Ukrajnát, és természetesen minden normális ember békét akar. „De az a béke, amiről ön beszél, kapituláció” – jelentette ki Pellegrininek, aki szerint az elmúlt egy évben nem mozdult jobb irányba a helyzet Ukrajnában, és Szlovákia már kimerítette lehetőségeit keleti szomszédja megsegítésében. Hozzátette, elutasítja a katonai erővel megszerzett területek elcsatolásának elismerését, és államfőként a békés rendezést szorgalmazná. Korčok azt válaszolta, ha ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, akkor Oroszország miért katonailag akarja megoldani. Szerinte a béke csakis Oroszországon múlik. A két államfőjelölt abban egyetértett, hogy a szlovák katonákat nem szabad Ukrajnába küldeni.

A két jelöltnek arra a kérdésre is válaszolnia kellett, államfőként találkoznának-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Nem feltételezem, hogy amíg tart a háború, erre sor kerülhet, de rövid időn belül valamilyen módon biztosan normalizálódik a viszony” – jelentette ki Pellegrini. Korčok azt mondta, hasonló az álláspontja. Nem lehet olyan emberrel találkozót tartani, aki ellenségnek tekinti Szlovákiát, és egész Európa biztonságát veszélyezteti.

Korčok elhatárolódott azoktól a kijelentésektől, melyek szerint a megválasztása konfliktusokat gerjesztene a kormánnyal. Hangsúlyozta, az országnak egyensúlyra van szüksége, de a kormány mindent az ellenőrzése alá akar vonni, az ellenzéki elnökjelölt szerint az elmúlt tíz évben egyetlen belpolitikai konfliktus sem az elnöki palotából indult ki. Pellegrini úgy látja, hogy Korčok Zuzana Čaputová államfő stílusát venné át, márpedig a jelenlegi elnök a kormány megalakulása óta még nem hívta össze a három legfőbb közjogi méltóságot.

Korčok számára Pavol Gašpar elfogadhatatlan az SIS élén, mert a kormány a hagyományos kinevezési folyamatot megkerülve juttatta a posztjára. Ha Čaputová az utódjára hagyná az SIS igazgatójának kinevezését, Korčok elutasítaná Gašpart. Pellegrini azt mondta, ha megkapná a javaslatot a kinevezésére, és az összes törvényi feltételt teljesíti a jelölt, nem lenne más választása, mint kinevezni a tisztviselőt. Korčok szerint a törvényes követelményeken felül az államfőnek a jelölt személyét, integritását, a titkosszolgálatok feladataival való eddigi tapasztalatait is figyelembe kell venni.

Korčok nem válaszolt arra a kérdésre, kegyelemben részesítené-e Andrej Kiskát, ha a volt elnök ezzel a kéréssel folyamodna hozzá. Véleménye szerint irreleváns a kérdés, mert Kiskát még nem ítélték el jogerősen. Pellegrini ezzel szemben nem adna kegyelmet Kiskának adócsalásért. „Sem más erőszakos vagy korrupciós bűncselekményért nem adnék senkinek kegyelmet” – válaszolta Pellegrini a kapcsolódó kérdésre, melyben Dušan Kováčik volt különleges ügyész esetleges kegyelmi kérvényét firtatták.

A két államfőjelölt a közvélemény-kutatások szerint egyaránt továbbjut a második fordulóba, a felmérések a második fordulóban Pellegrini győzelmét valószínűsítik. 

(TASR, tg)

Read More

Post Comment