Search by category:
Egyéb kategória

Díjazták a Kuciakról készülő sorozatot

Díjazták a Kuciakról készülő sorozatot

Havran Kati

2024. 03. 21., cs – 14:55

Bár a produkció még csak készül, a projekt máris nyert egy díjat a franciaországi Lille-ben. A Naši ľudia (A mi embereink) című krimisorozat Ján Kuciak oknyomozó újságíró haláláról szól majd. A hazai televíziók ennek ellenére nem érdeklődnek a projekt iránt.

A készülő produkció a Series Mania Forum elnevezésű televíziós fesztiválon nyert díjat. A projekt mögött álló csapat élén Tereza Nvotová és Miro Šifra rendezők állnak, Jakub Viktorín és Tomáš Hrubý a producerek. A zsűri tizenöt alkotás közül választotta ki a szlovák projektet, a díjjal 50 ezer eurós pénzjutalom jár. Európa legnagyobb televíziós sorozatokra összpontosító koprodukciós fórumára, melyet idén március 19. és 21. között tartottak, évente 3800 televíziós és filmművészeti szakember látogat el.

A bűnügyi sorozat mozaikszerűen összeálló jelenetekkel vázolja fel Ján Kuciak invesztigatív újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását. Hat évvel ezelőtt, február 21-én este egy fegyveres férfi rontott be Kuciak nagymácsédi otthonába, ahol menyasszonyával élt. A bérgyilkos hidegvérrel végzett mindkét fiatallal, majd a sofőrével együtt elhagyta a helyszínt, a rendőrség csupán 4 nappal később talált rá a holttestekre. A két fiatal halála akkor valóssággal megrázta az országot.

„Ez a díj nemcsak nekünk szól, hanem ez elsősorban egy üzenet Ján és Martina szüleinek: még mindig sok ember van itt, akik nem felejtették el, mi történt. Nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is” – fogalmazott Tereza Nvotová egy, a közösségi hálókon közzétett bejegyzésében. A készülő projekt szakmai színvonaláról tanúskodó elismerés ellenére furcsamód egyetlen televízió sem érdeklődik a politikai sorozat iránt, mutatott rá a rendező, aki hozzátette, „a legnagyobb televíziós fesztivál támogatása azt jelenti, hogy ez a projekt mégis élni fog.” Nvotová kiemelte, hogy a sorozat mögött álló csapat mindent megtesz azért, hogy elkészüljön a produkció, és hisznek benne, hogy a gonosz csak az igazság folyamatos hirdetésével győzhető le.

Miro Šifra és Tereza Nvotová a prágai FAMU-n tanultak és számos sikeres projektben dolgoztak együtt. Šifra nevéhez fűződik a Zrádci (2020) című sorozat, mely a legjobb televíziós sorozat kategóriájában nyert Cseh Oroszlánt. Tereza Nvotová 2017-es Léna (Špina) című alkotásával hívta fel magára a figyelmet, mely több mint húsz hazai és nemzetközi díjat zsebelt be, a cseh filmkritikusok az év legjobb filmjének választották.

Read More

Post Comment