Search by category:
Egyéb kategória

Forró: Elsőként Pellegrinivel tárgyalunk

Forró: Elsőként Pellegrinivel tárgyalunk

Nagy Roland

2024. 03. 24., v – 16:36

Pozsony |

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 2,9 százalékát szerezte meg. A pártelnöktől aziránt érdeklődtünk, hogyan értékeli a végeredményt, mi lehetett az oka a sikertelen mozgósításnak, illetve kit támogatnak a második fordulóban.

A korábbi nyilatkozatai alapján 4 százalék körüli eredményt célzott meg a köztársaságielnök-választáson, ezt viszont nem sikerült elérni. Hogyan értékeli a fejleményeket?
Valóban jobb eredményre számítottam, ettől függetlenül viszont kiemelném, hogy ezúton is sikerült megmutatnunk a közösségünket. A második fordulóba jutó mindkét jelölt már kifejezte a szándékát azzal kapcsolatban, hogy lépéseket szeretne tenni a szlovákiai magyarság érdekében. Megmutattunk magunkat, hogy itt vagyunk, ezt a célt mindenképpen sikerült teljesíteni, de ahogy említettem, jobb eredményt szerettünk volna elérni.

Kapcsolódó cikkünk

Forró Krisztián a Pátria Rádió műsorában nyilatkozott az államfőválasztás eredményéről.

A Magyar Szövetség elnöke elmondta, az államfőválasztás első fordulójának lezártát követő éjszakán felajánlotta lemondását a pártelnöki pozícióról, ám ezt az elnökség elutasította.

Felelősségteljesen álltam ehhez a kérdéshez, az éjszakai eredmény után felajánlottam a lemondásomat. Most olyan döntés született, hogy az európai parlamenti választásig nincs személycsere a párt vezetésében

– tette hozzá.

A Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás első körében a szavazatok 2,9 százalékát kapta, ezzel a negyedik helyen végzett.

Forró Krisztiánra egészen pontosan 65 588-an voksoltak, regionális szinten csak a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban zárt az első helyen.

(rtvs)

Ön a szombat esti eredményváróján úgy fogalmazott, hogy a vártnál rosszabb eredmény oka egyrészt a társadalom polarizáltsága, másrészt az, hogy néhány járásban nem volt sikeres a magyar választópolgárok mozgósítása. Mit gondol, mi az oka annak, hogy a mobilizáció terén alulteljesített?
Az elkövetkező napok feladata lesz, hogy kiértékeljük a választás eredményét az egyes településeken. Erre a kérdésre csak ezek után tudok válaszolni.

Az utóbbi években szinte az összes választáson az látszott, hogy a dél-szlovákiai választópolgárok szavazási hajlandósága elmarad az országos átlagtól. Mit gondol, miért ennyire apatikus a magyar szavazóbázis?
Ahogy említettem, a következő napokban ki kell értékelnünk az eredményeket, azután visszatérhetünk erre a kérdésre.

Kapcsolódó cikkünk

Galánta |

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke röviden értékelte a választási eredményét.

Forró a sajtótájékoztatóján kijelentette, az elnökválasztás első fordulóját egyértelműen a polarizáltság jellemezte, hiszen két jelölt között oszlott meg a szavazatok mintegy 80 százaléka.

„Negyedikként sikerült végeznem ebben a versenyben, magam mögött hagyva a volt miniszterelnököt és egy egykori külügyminisztert”

– fogalmazott a pártelnök. Mint mondta, az eredmény nem olyan, amilyet szeretett volna, amiért egyrészt az említett polarizációt teszi felelőssé, másrészt pedig azt, hogy bizonyos járásokban nem sikerült a szavazótábor mozgósítása. Kiemelte, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban viszont győzelmet aratott.

Hozzátette, a párt a közeljövőben már arra koncentrál, hogy az európai parlamenti választáson a lehető legjobb eredményt sikerüljön elérni.

„Célunk az, hogy az öt évvel ezelőtti eredményt javítsuk, tehát visszaszerezzük az EP-képviseletet”

– magyarázta a pártelnök.

Továbbá pozitívan értékelte, hogy a személyére leadott karikák számát a parlamenti választáshoz képest sikerült növelnie, ugyanakkor beismerte, dolgozniuk kell majd azon, hogy a mozgósítás a jövőben sikeresebb legyen.

A pártelnök a második fordulóval kapcsolatban egyelőre nem akart nyilatkozni. Mint mondta, a párt döntését az elnökség ülése után hozzák nyilvánosságra. Azt viszont megerősítette, hogy mindenképpen szavazni fog a második fordulóban.

Az első forduló eredményeinek ismertetését követően elnökségi ülést tartott a Magyar Szövetség, ahol egyebek mellett arról is szó volt, ki támogatna a párt a második fordulóban. Született már döntés ezzel kapcsolatban?
A támogatásról egyelőre nem döntöttünk, viszont annyit elárulhatok, hogy a tárgyalásokat Peter Pellegrinivel kezdjük meg.

Tárgyalnak majd a másik jelölttel, Ivan Korčokkal is?
Elsőként Peter Pellegrinivel találkozunk, egyelőre csak erről döntött az elnökség.

A második fordulóig már csak két hét van hátra. Mikor tervezik bejelenteni, hogy kit támogat a Magyar Szövetség, már ha támogat valakit egyáltalán?
Ez a tárgyalások eredményétől függ majd.

Read More

Post Comment