Search by category:
Egyéb kategória

A Galántai és Vágsellyei járásban Forró és Korčok kapta a legtöbb szavazatot

A Galántai és Vágsellyei járásban Forró és Korčok kapta a legtöbb szavazatot

Tornyai Bianka

2024. 03. 25., h – 18:01

Galánta/Vágsellye |

A Galántai és Vágsellyei járás magyarlakta településein Forró Krisztián és Ivan Korčok kapta a legtöbb szavazatot a hétvégi választáson. A választáson való részvételi arány észak felé haladva növekszik mindkét járásban.

A Galántai járás magyarlakta településein általánosságban elmondható, hogy Forró Krisztián kapta magasan a legtöbb szavazatot az államfőválasztás első körében. A Magyar Szövetség elnökének a legtöbb támogatója Nádszegen (64,59%), Királyrévben (63,04%) és Vezekényen (60,29%) van. A leadott szavazatok több mint felét lakóhelyén, Nagymácsédon (58,72%), Alsószeliben (54,40%) és Feketenyéken (53,74%) kapta. A választók közel fele Tallóson (48,59%) és Hidaskürtön (47,08%) szavazott Forró Krisztiánra, Vízkeleten 40,58 százaléknyian, Vágán is nyerni tudott a szavazatok 31,41 százalékával, valamint Jókán is, ahol mindössze 10 szavazattal előzte meg Ivan Korčokot. Diószegen a választók közel fele szavazott Ivan Korčokra és mindössze 10 százaléka Forró Krisztiánra. Galántán Ivan Korčok 44,28%-ot, Forró Krisztián 11,30%-ot tudott összegyűjteni. Kajalon és Taksonyon kevesebb mint 5 százalékkal nyert Ivan Korčok, Nagyfödémesen viszont 41,32%-kal Forró Krisztián 23,32%-ához képest.

A részvételi arány jellemzően magasabb, 60% körüli a szlovák településeken volt. A szavazásra jogosult lakosok több mint fele részt vett a szavazáson Galántán, Kismácsédon, Szeredben, Semptén, Gányon, Nagygurabon és Pusztafödémesen. A részvételi arány Nagyfödémesen, Alsó- és Felsőszeliben, Hidaskürtön, Kajalon, Vágán, Nagymácsédon és Diószegen volt magasabb 40 százaléknál. A lakosok nagyjából egyharmada ment el szavazni Vízkeleten, Feketenyéken, Tallóson, Nádszegen, Alsóhatárban és Jókán.

A Vágsellyei járásban Zsigárdon (44,19%), Pereden (41,39%), Farkasdon (38,24%) és Deákin (34,01%) tudott Forró Krisztián az első helyen végezni. Negyeden közel 2 százalékkal Peter Pellegrini előzte őt meg. A járási székhelyen, Vágsellyén Ivan Korčok a szavazatok több mint felét, Forró Krisztián a 4%-át kapta. Vághosszúfalun a választók 39,19%-a szavazott Ivan Korčokra, 30,16%-a Forró Krisztiánra. Érdekes jelenség Pereden, hogy a választók 8,42%-a, vagyis 92 személy a nyíltan Európai Unió-ellenes, az országot onnan kiléptetni akaró, a hagyományos család és értékek, a keresztény hagyományok és a nemzeti érdekek megőrzését prioritásnak tartó Milan Náhlikra szavazott, aki országos szinten 3111 karikával, vagyis 0,1%-kal az utolsó helyen végzett.

A részvételi arány észak felé haladva volt egyre magasabb a Vágsellyei járásban is. Negyeden, Farkasdon, Zsigárdon, Pereden a választók 30-35%-a élt szavazati jogával, Deákin és Tornócon közel 45%-a, Vágsellyén, Vághosszúfalun, Mocsonokon, Királyiban és Köpösdön pedig több mint fele.

Read More

Post Comment