Search by category:
Egyéb kategória

Kiderült, ki volt a moszkvai terrortámadás vezetője

Kiderült, ki volt a moszkvai terrortámadás vezetője

Mészáros Richárd

2024. 03. 25., h – 17:32

A hatóságok állítólag már azt is kiderítették, hogy hogyan és mennyi pénzt utaltak neki a művelet végrehajtására.

Miután a Moszkva Baszmannij kerületében található bíróságon hallgatták meg a Crocus City Hallban történt tömeggyilkosság vádlottjait, akiket halált okozó terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítanak, újabb részletek láttak napvilágot.

Kapcsolódó cikkünk

Vádat emeltek a 137 halálos áldozatot követelő krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás elkövetőivel szemben – írja a BBC nyomán a 24.hu.

Mind a négy elkövetőt – Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) – láthatóan bántalmazták. Az orosz titkosszolgálatoktól korábban kiszivárogtak a kihallgatásokon készült felvételek, ezekből is kiderült, hogy megverték a gyanúsítottakat, egyiküket pedig sokkolták is.

A kínzásról szóló értesüléseket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kommentálta.

Mirzojev és Racsabalizod szemei körül hatalmas fekete foltok vannak a bírósági képeken, utóbbinak pedig a füle is be volt kötözve. Állítólag ezt a letartóztatása során részben le is vágták.

A fotókon a Fariduniként azonosított férfinek az arca erősen fel volt dagadva, Faizov pedig az eszméletét is elvesztette, őt kerekesszékben tolták be a tárgyalásra.

Előzetes letartóztatásukat már korábban elrendelték május 22-ig. Mind a négy férfi tádzsik állampolgár.

(24.hu)

Az IndexShot! nevű orosz Telegram-csatornán arról írnak, hogy a nyomozás során kiderült:

A terroristák vezetője Samszidin Fariduni volt, akivel megbízói állítólag akkor vették fel a kapcsolatot, amikor Törökországban tartózkodott.

Fariduni volt az egyetlen személy, akivel a sokat emlegetett „prédikátor” kapcsolatban állt. A csatorna forrásai szerint Fariduni március 4-én érkezett Moszkvába. Ő volt az, aki utasításokat kapott, és irányította a többi elkövetőt, akik korábban nem ismerték egymást.

Az 500 ezer rubel (megközelítőleg ötezer euró), ahogy Fariduni a kihallgatáson elmondta, a támadás végső díjazása volt, amit négyük között kellett volna elosztaniuk. A merénylők összesen 250 ezer rubel előleget kaptak a megbízójuktól Fariduni kártyájára, az átutalások több tranzakcióban történtek.

Március 7-én Faridunit egy helyi fotós kapta lencsevégre a Crocus City Hallban. A férfi állítólag legalább ötször járt a helyszínen egy másik elkövetővel, Muhammadszobir Faizovval együtt.

Mindannyian pénzért vállalták a támadást. Korábban az egyik férfi elmondása szerint egy Telegram-csatornán hallgatott „prédikációkat”, innen kapott később megkeresést a terrorista művelet végrehajtására. Állítása szerint konkrét célpont nem volt, mindegy volt, kiket ölnek meg. Hasonlóan került a képbe a többi merénylő is. A „prédikátor asszisztense” kereste fel őket, s pénzt ajánlva rávette őket a cselekmény végrehajtására. A „prédikátor asszisztensének” neve továbbra sem ismert – írja az Index.

Már az is bebizonyosodott, hogy a merénylők Moszkva északi részén, egy szállóban laktak együtt, és aligha voltak régi barátok, voltak köztük olyanok, akik alig 10–12 nappal a merénylet előtt találkoztak először. Az egyik gyanúsított arról is beszámolt, hogy velük volt egy bizonyos Abdullo, akivel szintén Telegramon ismerkedett meg. Állítólag az orosz hatóságok egy fényképet is mutattak neki, amelyen felismerte az említett férfit.

Az orosz nyomozó bizottság hétfőn közölte, hogy a vádlottakkal folytatódnak a nyomozati cselekmények annak érdekében, hogy a nyomozás szempontjából fontos információkat szerezzenek a terrorcselekmény előkészítéséről és elkövetéséről, valamint megállapítsák a bűncselekmény más bűnrészeseit, köztük a szervezőket. Mint írják, a büntetőügy keretében, többek között a lefoglalt tárgyi bizonyítékokon komplex igazságügyi törvényszéki vizsgálatokat rendeltek el és végeznek, amelyek eredményei lehetővé teszik a történtekről a teljes kép megalkotását – számolt be az Index.

A RIA Novosztyi arról is beszámolt, hogy azok a katonák, akik részt vettek a terrorizmussal gyanúsított személyek elfogásában, az orosz államtól a Bátorságért és Katonai Kiválóságért érdemrendet kapnak. Az állami hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök még a héten összehívja a Biztonsági Tanács ülését a merénylet miatt.

hétfő délután derült ki, hogy a terrortámadással összefüggésben újabb három személlyel szemben kérte elfogatóparancs kiadását az orosz nyomozó hatóság. Erről a RIA Novosztyi értesült bírósági forrásoktól, amelyek azt is megnevezták, hogy kik az érintett személyek:

Iszlomov Amincson Iszroilovics,Iszlomov Dilovare Iszroilovics,Iszlomov Iszroil Ibrahimovics.

Mint írták, a névadási szokások alapján feltételezhető, hogy egy apáról és a két fiáról van szó. A Visegrád 24 által közzétett videó tanúsága szerint már el is fogták a 63 éves Iszlomov Iszroilt és fiait, akik a hírek szerint a terrortámadás finanszírozásában működtek közre.

BREAKING:Russia arrests 63-year-old Isroil Islomov and his 2 sons for aiding the Moscow attackers pic.twitter.com/j11cCEM5uo— Visegrád 24 (@visegrad24) March 25, 2024

(Index)

Read More

Post Comment