Search by category:
Egyéb kategória

A japán miniszterelnök találkozót kért az észak-koreai vezetőtől

A japán miniszterelnök találkozót kért az észak-koreai vezetőtől

Mészáros Richárd

2024. 03. 25., h – 09:24

Találkozót kért Kisida Fumio japán miniszterelnök Kim Dzsongün észak-koreai vezetőtől – jelentette hétfőn a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kisida a közelmúltban annak a „kívánságának adott hangot”, hogy szeretne találkozni Kim Dzsongünnel – közölte Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető befolyásos nővére hétfőn. A japán kormányfő hétfőn a tokiói parlamentben azt mondta, hogy „legfelsőbb szintű tárgyalásokra van szükség” a két ország között fennálló problémák megoldására. Elsősorban „az emberrablások kérdéséről” van szó – mondta Kisida.

Észak-Korea a 70-es és 80-as években japán állítások szerint több tucat japán állampolgárt rabolt el, hogy kémek kiképzésére használja fel őket. 2002–ben Phenjan 13 japán állampolgár elrablását ismerte el.

Sok japán számára az emberrablások ügye érzelmi téma, amely hosszú ideje megterheli a két ország közötti kapcsolatokat. Emellett Japán fenyegetve érzi magát az észak-koreai atom- és rakétaprogramtól. Beárnyékolja a kapcsolatokat a jóvátétel kérdése is a koreai félsziget 1910–1945 közötti japán megszállásáért.

Kim Jodzsong hétfőn azt mondta, elsősorban Japán döntésén múlik, hogy „új fejezetet nyissanak a kétoldalú kapcsolatokban”.

Read More

Post Comment