Search by category:
Egyéb kategória

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba

Mészáros Richárd

2024. 03. 25., h – 19:59

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba, miután az Egyesült Államok nem vétózta meg hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Gázai övezeti tűzszüneti javaslatot, hanem csak tartózkodott az arról szóló szavazáson – jelentette be a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli vezetés pénteken megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról, hogy a hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén található Rafah ellen. De miután az ENSZ BT az Egyesült Államok tartózkodásával megszavazta az azonnali tűzszüneti vonatkozó határozatot, Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem küldi el a Dermer és Hanegbi vezette delegációt Washingtonban.

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta a Fehér Ház most először nem akadályozta meg tűzszüneti határozati javaslat megszavazását a BT-ben.

A miniszterelnöki hivatal ezzel összefüggésben hozzátette: az Egyesült Államok már előzetesen tájékoztatta Dermert arról, hogy ezúttal hagyni fogja a javaslat elfogadását.

A hivatal állásfoglalása szerint az Egyesült Államok „visszalépett következetes álláspontjától, és ártott a háborús erőfeszítéseknek, az elraboltak szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek, mert reményt ad a Hamásznak arra, hogy a nemzetközi nyomás hatására lesz tűzszünet, de nem kell elengednie a túszait” – írta hétfőn a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

A Hamász viszont a szavazás után megköszönte az ENSZ BT-nek, hogy azonnali tűzszünetet ír elő a Gázai övezetben, és követelte, hogy „állandó tűzszünet legyen, az összes cionista erőt vonják ki a Gázai övezetből, és a kitelepítettek visszatérhessenek otthonukba”.

Az interneten közzétett nyilatkozatában a Hamász azt is bejelentette, hogy kész az azonnali fogolycserére, tehát átadni túszait, ha cserébe Izrael elenged bebörtönzött palesztinokat.

A Hamász Izrael elleni október 7-i átfogó terrortámadásában meggyilkolt mintegy 1200 embert Izraelben, és 250-et túsznak elhurcolt Izraelbe. Utóbbiak egy részét, – a nők és a gyermekek nagy részét – november végén, egy nyolc napig tartó ideiglenes tűzszünet idején szabadon engedte, mindegyiküket terrortevékenységért Izraelben bebörtönzött három palesztinért cserébe.

Read More

Post Comment