Search by category:
Egyéb kategória

Varsóban bekérették az orosz nagykövetet a légtérsértés miatt, de a diplomata nem jelent meg

Varsóban bekérették az orosz nagykövetet a légtérsértés miatt, de a diplomata nem jelent meg

Mészáros Richárd

2024. 03. 25., h – 16:27

Bekérették hétfőn a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejevet, Oroszország nagykövetét az orosz cirkálórakéta előző napi légtérsértése miatt, a misszióvezető azonban nem érkezett meg a találkozóra – közölte sajtóértekezletén Pawel Wronski, a lengyel külügyi tárca szóvivője.

Varsó azt követően kérette be Andrejevet, hogy vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légtéret.

Miután a bekéretett nagykövet nem érkezett meg a varsói külügyminisztérium székházába, az incidensre magyarázatot követelő diplomáciai jegyzéket más úton továbbítják a moszkvai külügyi tárcának – mondta el Wronski.

Rámutatott: a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény világosan megszabja a nagykövetek kötelességeit a befogadó országban. „Azon gondolkodunk, a nagykövet úr teljesíti-e a moszkvai külügyminisztérium utasításait, és képes-e megfelelő módon képviselni az Oroszországi Föderáció érdekeit Varsóban” – fogalmazott a szóvivő.

A légtérsértés miatt vasárnap készültségbe helyezték a lengyel légierőt. A rakéta 39 másodpercig volt a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1–2 kilométer mélységben hatolt be.

Az eseményről Varsó tájékoztatta szövetségeseit. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfő reggel újságíróknak elmondta: Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is beszélni fog a történtekről.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban felidézte: az ukrajnai háború kitörése óta immár harmadszor hatolt be orosz rakéta a lengyel légtérbe.

Read More

Post Comment